Svenska sopraner = succé

Foto: RUTH WALZ
Bohlin - får applåder i Wien.
TEATER

■ ■Det har sagts förr, men tål att upprepas: när svenska idrottsstjärnor har framgångar runtom i världen braskar rubrikerna, men när svenska kulturatleter har internationella framgångar blir rubrikerna få.

Den allmänna medvetenheten om von Otters eller Matteis höga status i operavärlden är just allmän, eftersom vi sällan får reda på specifika resultat. Men resten då? Tre svenska sopraner har firat triumfer i Aix, Paris och nu Wien, och det i en produktion på elitnivå.

■ ■Les Arts Florissants uppsättning av Händels Hercules är på alla plan magnifik: regin (Luc Bondy), det musikaliska framförandet (dirigent William Christie), kören och solisterna. Malena Ernman, Ingela Bohlin och Ann Hallenberg - halva solistlaget och de som sammantaget har de största partierna - river ned välförtjänta ap-plådstormar (framför allt Bohlin) från kanske världens mest musikkunniga publik.

■ ■Med så många svenskar i produktionen är det uppenbart att någon någonstans begår grovt tjänstefel som inte sliter häcken av sig för att få till ett gästspel på hemmaplan.

Claes Wahlin