Teater

Svenska sopraner = succé

Bohlin - får applåder i Wien.
Bohlin - får applåder i Wien.

TEATER

Det har sagts förr, men tål att upprepas: när svenska idrottsstjärnor har framgångar runtom i världen braskar rubrikerna, men när svenska kulturatleter har internationella framgångar blir rubrikerna få.

Den allmänna medvetenheten om von Otters eller Matteis höga status i operavärlden är just allmän, eftersom vi sällan får reda på specifika resultat. Men resten då? Tre svenska sopraner har firat triumfer i Aix, Paris och nu Wien, och det i en produktion på elitnivå.

Les Arts Florissants uppsättning av Händels Hercules är på alla plan magnifik: regin (Luc Bondy), det musikaliska framförandet (dirigent William Christie), kören och solisterna. Malena Ernman, Ingela Bohlin och Ann Hallenberg - halva solistlaget och de som sammantaget har de största partierna - river ned välförtjänta ap-plådstormar (framför allt Bohlin) från kanske världens mest musikkunniga publik.

Med så många svenskar i produktionen är det uppenbart att någon någonstans begår grovt tjänstefel som inte sliter häcken av sig för att få till ett gästspel på hemmaplan.

Claes Wahlin

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Teater

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!