I väntan på mamma

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-26

Kristina Lugns klassiker spelas under en ek

"Tant Blomma" av Kristina Lugn. Foto: Petra Hellberg
"Tant Blomma" av Kristina Lugn. Foto: Petra Hellberg

Jättesnälla dagmamman, snälla ensamma barnet, men var är mamman som aldrig kommer och hämtar? Har något hemskt hänt, har hon bara fastnat i trafiken eller är hon rent av ett svin som struntar i såväl dagmammans arbetstid som sitt lilla väntande barn?

Kristina Lugns Tant Blomma är en hjärtskärande underhållande teaterklassiker och Parkteaterns utomhusversion på Djurgården tar väl tillvara textens särskilt tragikomiska kvalitet.

På den inhägnade lekplatsen väntar, sjunger och dansar Göran Thorells fullvuxna bebis med Odile Nunes resoluta dagmamma. Sound-of-music-pampigheten får det att brusa extra i grönskan och visst väntar väninnan Rutan på att gå ut och ta ett glas med dagmamman. Vardagen har visst sina gyllene stunder och framtidsdrömmar. Men så rullar den stora övergivenheten in. Vem bryr sig egentligen om barn och dagmamma, har de bara varandra, eller ens det?

Den ödesdigra klangbotten till trots är det trivsamt och bitande spel. Lugns kolsvarta final platsar heller inte i naturen. Regissör Niklas Hjulström lämnar det öppet. Kanske kan också en bebis själv hitta hem, tro det, då Lugn spelas en varm sommarkväll under en ek.

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ämnen i artikeln