De levererar skräck i stugan

Tät balansgång mellan trygghet och riskfylld extremsport med Teaterrepubliken

Hannah Canvert och Madelène Evertsson som syskonen i ”Nattvak”. Foto: JENS PETER KARLSSON
Hannah Canvert och Madelène Evertsson som syskonen i ”Nattvak”. Foto: JENS PETER KARLSSON

TEATER ”Jag kan inte sova”. Varje vuxen och varje barn vet vad den meningen handlar om. Barnet vill ligga i stora sängen, hos föräldrarna. I pjäsen Nattvak upprepas situationen gång på gång. Men ibland är det pappa som är sömnlös och varken vet ut eller in, ibland någon av döttrarna som kivas om sängplats och pappas gunst. Det är den åtråvärda symbiosen och samtidigt den oroande sjukdomen i familjen som håller pappa och döttrar tätt samman.

Teaterrepubliken i Malmö har efter en period med politiskt dagsaktuella föreställningar timrat ihop en riktigt tät psykologisk stuga. Det är bräda på bräda och hårdvävda sängbolster i sommarstugan som heter Bondhyttan.

Jens Peter Karlsson vet hur man vässar fram känslan av klaustrofobi i det vardagliga. Den växer under Torbjörn Lindbergs trygga papparöst och kilas in mellan Hannah Canverts och Madelène Evertssons barnsliga attityder. Hitchcock-glipor och någon som i mörkret ser att det är någon som står där. Fast det aldrig är någon som gör det byggs stämningen upp via mardrömmar mot det avgörande och outplånligt hemska.

Nattvak är en mycket välgjord teatertimme, en överraskande studie i samtidsmentalitet, någonstans mellan trygg regression och riskfylld extremsport.

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.