Musiksaga med hjärta och svärta

avPetter Lindgren

TEATER

Mycket hinns med i korta Oum

BARNTEATER Ovanligt mycket hinns med i manusförfattaren och regissören Johanna Huss blott 40 minuter långa barnföreställning om Oum Kalthoum (1904-1975), på sin tid arabvärldens motsvarighet till Elvis Presley och än i dag betraktad som Egyptens största sångerska någonsin.

Redan som barn väckte Kalthoum uppmärksamhet med sin unika röst, men för att få sjunga offentligt var hon i början tvungen att klä ut sig till pojke. Ett tacksamt inslag i en lekfull musiksaga som den här, med Sofia Berg Böhm i rollen som Oum och musikerna Fehras Sharstan (qanun och slagverk) och Mousa Elias (oud) i övriga roller.

Sångerskans uppväxt skildras med både humor och uppfinningsrikedom, men med hennes tilltagande stjärnstatus följer också en lite sorgesam ton illustrerad av ett par solglasögon som döljer hennes blick. En handfull av Kalthoums sånger framförs, men också nyskriven musik av Mousa Elias vävs in i föreställningen.

Oum, producerad av Re:Orient, spelas veckan ut på Barnens underjordiska scen i Stockholm, för att sedan ge sig ut på turné, till bland annat Kulturhuset i Ytterjärna (11 november) och Moriska paviljongen i Malmö (14 och 15 november).