Rapp och flink serietolkning

Barbro Westling ser behovet av Liv Strömquist i Danmark

avBarbro Westling

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Per Morten Abrahamsen
Özlem Saglanmak och DJ Rita Blue i ”Lyst” - en pjäs som bygger på Liv Strömquists ”Kunskapens frukt” på Republique i Köpenhamn

Populära serier tar gärna vägen till scenen, där de blir publiksuccéer. Jag tänker inte bara på Bergmans Scener ur ett äktenskap utan framför allt på Charlie Christensens Arne Anka, Martin Kellermans Rocky och Liv Strömquist. På Malmö Stadsteater har det varit utsålda hus, senast flera säsonger med föreställningen Blod och Eld som bygger på Strömquists album om det kvinnliga könsorganet, Kunskapens frukt.


Denna lektion har nu landat som monolog på Republique i Köpenhamn inom ramen för teaterns projekt om de sju dödssynderna. Skådespelerskan Özlem Saglanmak levererar flinkt och fysiskt texten medan DJ Rita Blue rattar musiken.

Lyst är lättsamt pedagogiskt och kritiskt via skämt men stämningen i salongen påminner om att feminist fortfarande är ett skällsord i Danmark. De unga feministerna finns i sociala medier men i politiken är det bara vänsterpartierna som kallar sig feministiska.

I det jämförelsevis sexistiska Danmark anser man problemet vara löst, att man på det hela taget har uppnått jämställdhet mellan könen. Allt fokus ligger på invandringen.


Strömquists tecknade mensbilder har i Sverige blivit ikoniska som offentliga verk i Slussens tunnelbanestation i Stockholm. Sverigedemokraterna ökade nyligen på intresset med sin protest mot att de ”anstötliga” bilderna visades på den mycket trafikerade Slussen.

Vad ska alla turister tro om Sverige? Mensfläckar när det finns ”snyggare” konst! Här som där, Strömquist behövs!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Teater

Scen

Köpenhamn