Malmö

Sedelfigurer blir teater i Malmö

Av: 

Barbro Westling

TEATER

Möt Dag, Greta, Astrid och Birgit hos PotatoPotato

”Sedlar eller priset på allt men inget av värde” med PotatoPotato i Malmö.
”Sedlar eller priset på allt men inget av värde” med PotatoPotato i Malmö.

TEATER Vad är man värd? Sitter man på en sedel kan frågan bli högst aktuell. 20 kronor, 100 eller 1 000? Sedlar eller priset på allt men inget av värde är dock ­inte så tillspetsad som man först kan tro. Mer en mjuk existentiell pejling av de ikoner som från och med i höst ska pryda våra svenska­ sedlar.

Det är Malmös mest omtänksamma kollektiva teatergrupp, ­PotatoPotato, som står för pejlingen.

Lite normkritiskt och mycket­ lekglädje blir det när Astrid­, Greta, Birgit, Ingmar och Dag återuppstår på den i svart grus täckta scenen. Den gudfruktige Dag (Hammarskjöld) är mest skeptisk: Jag är ju bara en gubbe som dog i en flygkrasch. Greta (Garbo) kollar mest sin vikt på vågen, medan Astrid (Lindgren) är desto mer sugen på att synas, helst på alla sedlarna. ­Birgit (Nilsson) nöjer sig med att bara vara bäst, det vill säga 1 000 kronor.

Det handlar i föreställningen alltså inte så mycket om pengars värde, som om hur livet blev och att skojfriskt leka med alternativen­. Varför gjorde jag inte en figur som hette Livet, i stället för Döden, ­frågar sig Ingmar från toalett­stolen. Varför var jag alltid så munter, undrar Birgit. Varför gifte jag mig inte med Mimi, klagar Greta. Var och en från sin egen ­infallsvinkel gör skådespelarna folk av berömdheterna. Skickligt, kvickt och med referenser till ­såväl deras berömda insatser som pinsamma småaktigheter. Även dessa celebriteter har varit människor, en oväntat oprovokativ slutsats för att komma från scenkonstkollektivet. Vägen dit är dock fylld med fina små nålstick.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Teater