Teater

Osmakligt och hejdlöst roligt

En kväll i den dåliga smakens tecken

Av: 

Loretto Villalobos

”Hej, vad det svänger i kyrkan” öser på med könshumor.
”Hej, vad det svänger i kyrkan” öser på med könshumor.

TEATER

Den frireligiösa fria teatergruppen ”Hej vad det svänger i kyrkan” är på mission i en värld utan ­moral och, vad värre är, utan kristendom. Detta berättar vår konferencier (David Sigfridsson). 

Han är som en teleevangelist för internetåldern, behärskar ­såväl tungomålstal som den yngre generationens chattslang. En karismatisk ledare helt enkelt, som bara tycks vara lite fast i ett poppersmissbruk. 

Och vad är ett bättre sätt att ­leda in oss på rättfärdighetens väg än genom en knappa tre timmar lång kabaré med sånger och sketcher om vad det är att vara människa? 

Första sketchen: tinderdejten som misslyckats för att den ena dejtaren saknar röv. Nivån är precis rätt för vad man hade kunnat vänta av en föreställning med undertiteln ”I tredje andens tarm”.

Utöver tarmhumorn – som det blir mycket av – är det väl framför allt vår egna kultursfär som ­humorn sker på bekostnad av. Hajpen av Skam, tv-programmens tyckarpaneler eller kultur­institutionernas beräknande konstruktioner av snackisar där sårbara människor utnyttjas för virala reklamkampanjer. 

Och så blir det mera köns­humor med bland andra bakverksfetischisten, Kerstin Thorvalls könsresa jorden runt, pedofilrevy och biblisk incest. 

Ibland har vår samtid bjudit på så bisarra texter att det bara var för ensemblen att läsa dem, som Åhléns reklamutskick i helgen om utförsäljning av rökskadade lyxvaror på gatuplan eller Bengt Ohlssons famösa krönikor om parfym och toapapper. 

Den politiska scenkonsten, och i synnerhet satiren, har under senare år drabbats av ett duktighetssyndrom där välriktade slag mot såväl Sverigedemokraterna som den egna priviligierade gruppen visserligen träffat rätt men utan någon kraft. 

”Hej vad det svänger i kyrkan” är med sin kollektivistiska och snudd på anarkistiska profil en frisk fläkt i sammanhanget som obevekligt tar ut svängarna för vad som faller inom den goda smaken. Dregel rinner i en lång sträng på en av skådespelarna, fontänorgasmer skvätter ner första raden (varning alltså) och oralsex utövas på en rulltårta. 


Föreställningen siktar i karnevalisk anda in sig på några av våra mest primitiva funktioner och instinkter, som exempelvis tarmtömning och fortplantning, men kanske ännu mer på äcklet som socialt reglerar dessa. 

Med de fartfyllda sångnumren och flertalet osmakliga och hejdlöst roliga sketcher är det en helafton i den dåliga smakens tecken på Turteatern i Kärrtorp. 

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Teater

Kristendom