Briljant dockteater i Malmökällare

Sällsamt liv i ”Funktionell dumhet” på Underverket

”Underverket” – nya Malmö dockteaters källarscen.
”Underverket” – nya Malmö dockteaters källarscen.

TEATER ”Underverket” kallar alldeles nya scenen Malmö dockteater sin källarlokal i slutet av en garagenedfart. Och ett underverk är det! Funktionell dumhet handlar om Arbetsförmedlingen som arbetsförnedringen och politisk humbug. Och allt som sägs kommer från Roland Paulsens aktuella intervjubok Vi bara lyder.

Dockorna pratar dock som egna individer och rymmer ett sällsamt liv med ögon som rör sig, kroppar som tycks mänskliga genom gester som uttrycker något vagt bekant men osett. Själva scenen är också den en stor detaljerad upplevelse av allt i papp. Grått i grått men en levande rikedom av nyanser. Bara den inledande scenen i Arbetsförmedlingens väntrum med receptionist, tomma datorskärmar och några klienter som tålmodigt väntar på sin tur är förkrossande tragikomisk.

Dockornas röster och rörelser sköts av den mycket skickliga ensemblen av smidiga dockspelare. Vågorna på Sturebadet, snöfall, toalettbesök, datorknapprande, till och med fiskarna i akvariet åstadkoms för hand. Som i konstnären Ylva Oglands dockinstallationer är det mystiskt men här bara väldigt mycket mer. Galna intervjusvar från makthavare i djungeln och en final till Euphoria till exempel. Ska man klaga på något är det att det blir lite väl mycket svårfångat prat.

Malmö dockteaters och konstnären Erik Holmströms politiskt/estetiskt vemodiga och absurda föreställning övertygar annars starkt om att dockor av papp och trälim på en scen faktiskt kan vara den mest subtila och uppmärksamma konstnärliga form vi har att tillgå just nu.

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.