Raskolnikov blir som ny

TEATER

"Brott och straff" i dansk nytolkning

Foto: Ur "Førbrydelse og straff"

Den danska nationalscenen spelar i vinter en Brott och straff som borde bli en nordisk angelägenhet. Så spännande, så mänskligt engagerande och så vacker är Rune David Grues sceniska bearbetning av Dostojevskijs roman att man känner sig närmast renad när man lämnar teatern.

den betonggrå scenen, i ett fattigt nyryssland, experimenterar den unge studenten Raskolnikov med egen svält och andras människovärde. Han mördar pantlånerskan, varför skulle han inte, och det som följer är varken filosofi eller färd mot kristet budskap. I Köpenhamn iscensätts Raskolnikovs inre kamp med så sinnligt effektfulla och yttre medel att teatern som gestaltning framstår som helt ny.

Thure Lindhardt i huvudrollen är en orolig kropp på väg mot sitt samvete men var och en i ensemblen presterar särskilda och imponerande studier i ämnet människa. Teatern har i nutid lärt sig att inte ta avstamp i det universella. I denna fängslande och märkligt klassiska kriminalhistoria kommer den läxan på skam. Brott och straff angår oss alla i vår tid. Spelas till den 27 januari.

Barbro Westling