Birgit Nilsson

Yo-Yo Ma får det femte Birgit Nilsson-priset

Jag önskar att juryn kunde överraska ännu mer

Av: 

Claes Wahlin

Cellisten Yo-Yo Ma, mottagare av det femte Birgit Nilsson-priset.
Cellisten Yo-Yo Ma, mottagare av det femte Birgit Nilsson-priset.

TEATER

En viss förvåning inställer sig vid tillkännagivandet av det femte Birgit Nilsson-priset, med sina en miljon amerikanska dollar det största musikpriset i världen. Cellisten Yo-Yo Ma, född i Paris av kinesiska föräldrar 1955, är sedan länge en av världens främsta cellister. Hans repertoar är bred, från standardrepertoaren inom den klassiska musiken över barock, bluegrass, kinesisk musik till Philip Glass minimalistiska, repetitiva klanger.

Yo-Yo Mas cellospel ger mjuka och täta färger, han hör till de slags instrumentalister som, likt de stora operasångarna, går att identifiera genom hur det låter. Man känner igen tonen vid ett blindtest. Hans karriär har varat i ett drygt halvsekel och han är en av få cellister vars namn är känt av en bredare allmänhet. Priserna är många (han fick Polarpriset 2012), hedersdoktoraten ett halvdussin och skivinspelningarna långt över hundra.


Statuterna för priset, som ska delas ut ungefär vart tredje år, är breda: ”en aktiv sångare, musiker eller institution som bidragit med viktiga insatser samt gjort ett stort avtryck inom den klassiska musiken”. De tidigare pristagarna, Plácido Domingo, Riccardo Muti, Wienerfilharmonikerna och Nina Stemme, är alla verksamma inom Birgit Nilssons musikaliska sfär, den senromantiska med kompositörer som Richard Wagner eller Richard Strauss.

Med Yo-Yo Ma är priset inte längre ett pris som begränsas till operagenren, det är kanske bra, även om mottagaren per definition förmodligen redan har tillräckligt med uppmärksamhet och en god ekonomi. Jag önskar bara att man lyckas leta fram pristagare inom den klassiska musiken som överraskar, som någon av alla de förnämliga barockutövare som de senaste decennierna erövrat stora delar av västvärlden, Sverige undantaget.

Birgit Nilsson-priset delas ut den 18 oktober på Konserthuset i Stockholm med sedvanlig pompa och kunglig ståt. Två dagar före ceremonin, den 16 oktober, framför Yo-Yo Ma Anton Dvořáks cellkonsert tillsammans med filharmonikerna.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Birgit Nilsson

Klassisk musik

Plácido Domingo

Nina Stemme

Philip Glass

Richard Wagner