Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Folkhemskt

Barbro Westling ser ”När kriget kom till Partille”

Mia Höglund-Melin och Claes Malmberg i   Mia Höglund-Melin och Claes Malmberg i "När kriget kom till Partille". Foto: OLA KJELBYE

    I helvetet sätter någon alltid på grillen med för mycket tändvätska medan någon annan radar upp sina skamfilade trädgårdstomtar i radhuset. Någon har alltid varit otrogen och någon kan aldrig glömma det. Det är fredag, snart är det dags för Boney M eller discobowling. Hon är med barn och har köpt vin för att fira, han har köpt jordenrunt-biljett och bestämt med mäk-laren att sälja. En vill ännu mer vara kvar, en vill slutligen bara bort.

Petra Revenues präktiga försök till West End-fars är en hårt skruvad historia som påstår att den är galet folklig och tilldrar sig i Partille. Så illa är det nog inte. I Partille. På Göteborgs stadsteater gör däremot ensemblen sitt bästa för att få drag under gapskratten. Claes Malmberg slår kallt vatten på fredagsståndet, herregud, det ser ju ut som om karln kissat på sig, Thomas Nystedt dricker burkölen i ett drag, och haha, så sluddrigt full han blir.

Kvinnorna står för uppdateringen av skrattkonceptet. Mariann Rudbergs galna förortsgranne hetsar till könskrig, åtminstone så länge hennes egen partner har hälsan att försvara sig, medan Mia Höglund-Melins unga fröken diar slottsenap och grips av oförblommerat kvinnoraseri mot självtillräcklige pojkvännen.

 

    Genom luften viner "fettloppa", "skäggapa", "Auschwitz" och "guds ängel" men tempo och replikpassning slackar vådligt och den blå-gul-randiga hammocken står stadigt på gräsmattan. Knappast i närheten av roligt. Regissören Judith Hollander, har hon försökt vända farsens svärta mot sig själv? Att vi i publiken ska se det osmakligt uppvridna, grimaserna, skränet och tomheten som en obehagligt avskalad och realistisk bild.

Det är att vara välvillig för faktum kvarstår. När kriget kom till Partille är trist och trög teater som vill vara galghumor och roligt samtida.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet