Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Svea Göthes rike

Lena Strömdahl och Åke Arvidsson i Teater Västernorrlands uppsättning av   Lena Strömdahl och Åke Arvidsson i Teater Västernorrlands uppsättning av "Temperance". Foto: SVANTHE HARSTRÖM

    Staffan Göthes pjäser har, visar en genomläsning av hans samlade produktion från trettio år, en märkvärdig livskraft. Få svenska dramatiker, Norén ej undantagen, står emot tiden med samma eleganta trots. Sverige i tiden vore för Göthes dramatik ett motto med resonans. Eländet lyser bjärt medan allt det som förlorats, förändrats och försvunnit i Sverige de senaste decennierna av Göthe förvandlats till ett slags folkkrönika där svärtan beledsagas av komiken och tragedin slår sällskap med längtan.

 

    Ofta sätts Göthes pjäser upp med små medel, orden och personerna räcker långt, men nog vore det suggestivt om alla blixtsnabba förflyttningar i tid och rum någon gång gavs ett mer storslaget sceniskt uttryck. Man kan också fråga sig varför pjäserna inte har lockat filmregissörer, stycken som Den gråtande polisen eller Temperance har alla förutsättningar att bli utmärkta filmer.

 

    Att Göthe har valt att trycka de tjugotvå pjäserna i bokstavsordning, utan några som helst fakta kring urpremiärer och inblandade i produktionerna, är att förminska sin egen betydelse. Vare sig han vill eller inte handlar detta om moderna klassiker och förr eller senare lär Göthe dissekeras, diskuteras och demonteras, så som - till skillnad från den svenska välfärdsmodellen - riktigt god litteratur låter sig göras utan att falla i bitar.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet