Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

En lysande föreställning

    Flickan Steinberg är åtta år och älskar opera och ville gärna kunna fågeldrilla och dö likt sångerskorna som på scenen tynar bort så vackert med sina tremulon.

Hennes tankar går ofta i de banorna. Hon har cancer och funderar mycket på döden. Funderar klokt dessutom.

Lillgammalt nästan. För dramatikern ( Hall) har lagt inte litet av vuxenvärldens förstånd i hennes mun. Bara ibland får hon återvända till den söta oskuld vi alla känner från barnen i oss och kring oss.

I halvannan timme håller hon nu monolog om allt från pop till judisk mystik. Sublimt avbruten då och då av italiensk operamusik ( Bellini, Verdi, Mascagni etc) Inte undra på att pjäsen vunnit priser av alla de slag. I England.

 

    Och nu är den här i en välstämd föreställning ( Forsgren) med formidabelt spel i pjäsens enda roll ( Rauan).

Inlevelse är aktrisens märke och det betyder djup närvaro i all textföring. Kanske inte just det jag helst vill höra på min brechtska drömscen (inlevelseteatern är alltid mer förförisk än övertygande). Men här ger jag mig.

Spelet griper. Inte för snyfteffekterna (autistisk flicka dör i cancer till smäktande musik) utan för den oerhörda ansträngningen att med klokt allvar och autentiskt tilltal arbeta sig förbi all sötman.

Rauan gör det övertygande. I den elegant nyteknologiska dekoren ( Forsgren/Franck) lyfter hennes empatispel högt över till och med en säker tårknipare som Maria Callas "Mio babbino caro" ( Puccini).

 

    Och teatern lever. I mindre grad genom texten med dess sentimentaliteter. I hög grad tack vare en aktris som får även det överdrivna att ett ögonblick sänka sig till det verkliga.

Kort sagt. En lysande föreställning.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet