Bilder från drömlandet

TEATER

Djupt under Sofiakyrkan ekar det av ovanliga göromål.

Mörkmän planerar bränder för att få ut försäkringspengar. Skattebetalare talar om att plundra sina närbutiker. Unga flummare reser sig ur sin namnlöshet och säger sig vara utvalda av makterna att rädda mänskligheten.

I bergsteater Oberon spelas kort sagt ung dramatik från USA. Inte teatralt märklig. Inte analytiskt briljant. Men märklig som symptom på vad som händer i drömlandet i väster.

Det sociala förfallet tar sig bisarra uttryck i pjäsens bild av Ray ( Törling) och Arnie ( Ström) som lever på att sälja päls av överkörda husdjur och i sin husvagn ordna möten åt en messiansk sekt ledd av Ray med antennförsedd hjälm på huvudet. Här finns också Rays brud Fay ( Linderholm) som av och till arbetar som snabbköpskassörska. Och Phil (Emretsson) som säljer fläckborttagningsmedel så starka att även de fläckade textilierna försvinner.

En guldbehängd smågangster ( Pilov) och en nerknarkad tjejkompis ( Peterson) upplyser också sammanhanget med sin oroväckande närvaro.

Vad de dras in i för sällsamma händelser är inte lätt att relatera. Men pjäsen slutar stilenligt med att ligister håller på att bränna ner närmsta samhälle och att Ray sitter där på husvagnstaket beredd att frälsa världen.

Låter det rörigt? Det är det. Men därför också intressant som bild av tillståndet i det USA som tagit på sig jobbet att till allas fromma föra krig överallt.

Teater

Mario Grut