Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Örnen har handlat…

Senaste nytt från Teater-Sverige

Peter Örn.   Peter Örn. Foto: JOHAN SOLUM

    Att anställa den unga regissören Carolina Frände som konstnärlig ledare för Unga Riks är nog bland det djärvaste Peter Örn hann göra under sin korta tid som Riksteaterns vd.

Nu har hon avgått i protest mot Örns egen ”varumärkesstrategi”, som innebär att all verksamhet med undantag för Cullbergbaletten och Södra Teatern ska inordnas under det ”stora varumärket”, det vill säga Riksteatern.

Att reducera Unga Riks till namnet på en intern avdelning inom Riksteatern tyder på stor okunnighet om teater. Valet av Carolina Frände till konstnärlig ledare förstärkte Unga Riks position som del i en barn- och ungdomsteatertradition som - med Unga Klara som föregångare - har växt sig stark och konstnärligt betydelsefull just genom att kräva allt det Unga Riks nu ska bli av med; en egen, tydlig identitet och en publikkontakt på egna premisser.

    Att Carolina Frände blixtsnabbt har ersatts av Lisa Hugoson, tillika ledare för Tyst Teater, döljer inte det faktum att Peter Örn väljer att prioritera en abstrakt ”märkesstrateg” framför hänsynen till den teaterverksamhet som faktiskt pågår på teatern och under allvarliga protester från en av sina egna chefer.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet