Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Singlar som slår slint

Camilla Larsson och AnnaKarin Lindblad i   Camilla Larsson och AnnaKarin Lindblad i "Ömsinne". Foto: JOAKIM STRÖMHOLM

    Romantik med sikte på äktenskap dog redan kring förra sekelskiftet, även om teatern och (framför allt) filmen fram till kring 1960 höll tvåsamhetens fana högt. De senaste decennierna kan man säga att intimiteten, grundad på en förtrolig kommunikation, har ersatt både romantik och äktenskap, såväl i livet som på teatern.

 

    Den engelska dramatikern Abi Morgans pjäs Ömsinne, som originalets Tender blivit i Teater Novas uppsättning, kan sägas ha detta slags ideala intimitet som sitt främsta tema. I ett slags Altmans Short Cuts-teknik möter publiken ett antal (för en gångs skull) otrevliga singlar som blivit lämnade, samt ett par som kommer att lämna varandra. På jakt efter närhet och det slags ömsinnade kontakt som riskerar att slå över i sin motsats, vansinne, kretsar de kring varandra. Oftast talar de förbi varandra, många gånger rakt ut till åhörarna (ständigt detta publiktilltal) och någon enstaka gång till varandra.

Med Anna Vnuks koreograferade övergångar, så enkelt milda att de aldrig känns malplacerade, följer pjäsen en välkänd dramaturgi som trots goda insatser av ensemblen blir minst en sentimental halvtimme för mycket. Möjligen beror detta på att pjäsens näst främsta tema, samhällskritiken, i Maria Löfgrens regi skjutits åt sidan.

 

    Första aktens sista scen (och föreställningens roligaste), när Jonas Kruses marknadsundersökare Nathan trakasserar kunder i en livsmedelsbutik, koncentrerar den känslokonsumerande livsstil som kan sägas utgöra en hypotes om varför intimiteten slår slint. Nu accentueras tyvärr inte temat i övriga scener, varför det som återstår är ett antal roande och välspelade scener där framför allt Eva Millbergs Gloria, Jan Holmquists Marvin och Leif Johanssons Al utmärker sig. Rappt och inte utan elegans, men också alltför lätt och utan djup.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet