Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Knapsu - på klingande rikssvenska

TOVE ELLEFSEN LYSANDER ser en bestseller på scen

Cicilia Sedvall och Jan-Erik Hagström i   Cicilia Sedvall och Jan-Erik Hagström i "Populärmusik från Vittula". Foto: PAUL BJÖRKMAN

    Först efter paus hittar Västmanlands uppsättning av Populärmusik från Vittula melodin på allvar. Då rockar Beatles loss i Tommy Glans elegant gråsvarta, flexibla scenrum. Det stapplande pojkbandet får möta den lokala damkören i ett envig som kröns av Sovjethymnen på elgitarr och slagverk.

Då kommer den generösa uppsättningen i Magnus Bergquists regi till sin rätt. Gubbarna får basta och supa. Amatörerna som har staterat som svartklädda laestadianer och fläskiga gympatanter får sjunga loss. Och sjunga kan de! Musiken är en integrerad del av berättelsen om pojkar som hittar en fristad i rockmusiken.

Dramatiseringen håller sig respektfullt nära romanen. Vad gäller skådespeleriet är det Tomas Tjerneld som sätter tonen när han som Farsan ska berätta det där om livet för sonen Matti, Jan-Erik Hagström.

Den som väntar sig blommor och bin kan inte sin Niemi. Tjejer är något man sätter på i det machouniversum som kallas Tornedalen. Att bli vuxen karl är att invigas i urgamla fejder om gärdsgårdar och att få lära sig namnen på alla som någon gång har lurat familjen. Spriten ska hanteras försiktigt, likaså religionen. Och säkraste sättet för en kille att anses "knapsu", käringaktig, är att läsa romaner.

Niemi är en strålande berättare men hans poänger tappas ofta bort i den här uppsättningen som bitvis har karaktär av skolteater med för stora gester.

 

    Tjerneld är ett lysande undantag. På ytan är hans tornedalska farsa nästan för normal: en prydlig tjänsteman i kofta. Men under huden är han spritt språngande, en bärare av urgammal frustration och ett raseri som kontrolleras så kraftfullt att det bara anas.

Här finns också karikatyrer som fungerar med bravur. Jakob Fahlstedts skånska musiklärare är optimist ändå ut i tummen. Cicilia Sedvalls Syrran sätter ingen sig på. Lars G Holmströms ordförande i Hembygdsföreningen matchar Niemis mästerskap i att säga det man inte får: nämligen vilket helsike det kan vara att leva i Norrbotten.

Till överlevarna hör berättaren Matti, till förlorarna vännen Niila, Håkan Skoog. Båda gör utmärkta, men märkligt anonyma insatser. Varför teatern besätter två unga, manliga roller med medelålders trotjänare är en gåta.

En annan gåta: Varför är inte Norrbottensteatern först med pjäsen? Där hade språket nödvändigt spelat en egen roll. I Västerås får vi Tornedalen på klingande rikssvenska.

Tove Ellefsen Lysander

Teater

POPULÄRMUSIK

FRÅN VITTULA

av Erik Nordberg efter

Mikael Niemis roman.

Regi: Magnus Bergquist

Scenografi: Tommy Glans

I rollerna: Jan-Erik Hagström, Marianne Jansson, Tomas

Tjerneld, Cicilia Sedvall,

Håkan Skoog m fl

Körmedlemmar ur Singoalla

och Stämning

Scen: Västmanlands

LänsteaterSpeltid: 3 tim 20 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet