Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Härlig Tjechov

    I teatern må Shakespeares dikt vara den tätaste. Molières ironier de skarpaste. Strindbergs drömspel de drömskaste. I sorgset leende medmänsklighet är ingen som Anton Tjechov.

Ingen heller som han i den djupast absurda humorn. Insikten om dialektiken mellan komiskt/ tragiskt i våra liv.

Härligt att se honom igen på Oktober. Där ges tre enaktare i minimalistisk sekelskiftesdekor (åtta stolar, tolv hattar, en flygel) och intelligent regi ( Olsson).

Först ut är en komiskt tragisk Om tobakens skadlighet. Följer så det ryskt bisarra Ett frieri. Final blir ett muntert sönderfallande Bröllopet. Och visst har Tjechov gjort viktigare teater än denna. Dock knappast roligare.

 

    För på Oktober är tydlighet och tempo uppskruvade långt ut mot farsens domäner. Kanske till men dock för det mångskiftande i den tjechovska verklighetsskildringen. Så kan Tobak bli överdriven i sin tydlighet och Frieri i sina känslokast vetta för långt mot det orimliga. Riktigt så övertydlig är aldrig Tjechov.

Men alla såna små förtretligheter är lätta att glömma för det formidabla spektakel som är Bröllopet. Där ensemblens tre aktörer glatt byter huvudbonader och tonfall mellan styckets åtta roller. En oavlåtlig slapstick i Buster Keatons anda. Med rysk värme tillagd. I sina bästa stunder (och de är många) roar den här udda insceneringen på likartat vis. Den är varm överdrift. En ungdomlig entusiasm med grundton av milt vemod.

Kort sagt en hel Tjechov.

Teater

VEM FAN ÄR TJECHOV?

Tre enaktare av Anton Tjechov

Regi: Ninne Olsson

Scenografi: Ensemblen

I rollerna: Simon Mezher, David Valentin, Dennis Önder

Scen: Oktoberteatern på Castor, Södertälje

Speltid: 1 tim 30 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet