Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Knockout!

Tove Ellefsen Lysander ser en exploderande bergsprängar- dotter

Lo Kauppi på Kilen i Stockholm.   Lo Kauppi på Kilen i Stockholm. Foto: PETER ALENDAHL

    Enligt programmet ska Lo Kauppis Berg-sprängardottern som exploderade turnera i Sverige till början på april. Det är min tro att turnén kommer att förlängas. Den bör i princip kunna bli hur lång som helst. Lo Kauppis egen historia om sitt liv är de många misshandlade flickornas berättelse: de som skär sig, hetsäter, knarkar, de som vill dö.

Lo Kauppi har gjort hela resan, från farsan som super och vädjar om kärlek på bruten tornedalssvenska, från kroppen som ska tämjas och bli trådsmal, först med kräkningar, sedan med knark. Från pojkvännen som våldtar, men längtar och gråter i fyllan. Från mamma som fattar allt, men som inget gör förrän det är för sent.

Men detta är även berättelsen om Sverige och om ungdomar som far illa även i vården. Föreställningens andra akt berättar om kollektivet som behandlar enligt Hasselamodellen. Lo Kauppi strimlar den, metodiskt och med mördande citat ur vårdbibeln med den stolta titeln Människovärdet vi fordra tillbaka! visar hon punkt för punkt på en auktoritär, kvinnoföraktande människosyn.

    Lik en Guillou i Ondskans internatskola har Lo Kauppi tagit sig igenom, besegrat dem alla och svurit: "En dag ska jag skriva om det!"

Här är hon nu. Med henne har svensk teater fått en ny, skrivande skådespelerska. Föreställningen om hennes liv är ingen bekännelse, utan fullödig, effektiv teater som går på knock direkt. Hon står ensam i vitt på en kritvit scen, men använder hela registret av ljus och skuggor, tonfall och röster. Hon låser sig inte i en rollfigur, vare sig tuff eller flickaktig, utan visar upp vad som hänt henne och synar oss med svarta ögon.

Enligt Brecht är den teater politisk som får åskådaren att gå ut och vilja förändra världen. Den här föreställningen rymmer en så stark uppfordran att jag tänker skicka det där förtryckta brevet som kräver kompetent vård åt barn och ungdomar och som börjar med "Hej Socialministern!".

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet