Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Solidaritet till döds

Claes Wahlin ser ”Döden är inget för mig”

    Den enda risken med Teater Bhopas underhållande Döden är inget för mig är att delar av publiken inte riktigt uppfattar att de är måltavla för viss ironi. Om rödvinsvänstern en gång diskuterade världsproblemen med viss världsfrånvändhet, så är det i Klas Abrahamssons mångordiga pjäs vetegroddsekologerna som inte riktigt lyckas tänka bort sig själva i sin oändliga politiska korrekthet.

 

    Fem representanter för den alternativa ungdomen är så medvetna om vad att äta och av vilka skäl att den egna kroppens solidaritet med all jordens förtryckta slår över i ett slags oavsiktlig egocentricitet. Under de så korrekta diskussionerna och de så sanna ideologierna bultar kärlekstörstande hjärtan förklädda i cerebrala mantlar: man söker respekt i stället för kärlek. Inte så konstigt att det hela slutar med en högst reell livsvägran från var och en.

På en bokstavligen böljande scen, där diskussionens vågor också går höga, skapar ensemblen en lätt teater där lojaliteten mot personerna är absolut. Tack vare denna solidaritet är sympatin med personerna obruten, trots den egentligen gans-ka vassa ironin som de utsätts för.

 

    Döden är inget för mig må rent dramatiskt vackla en smula men skall äras för att den sätter den del av den yngre engagerade och intellektuella generationen, som annars oftast återfinns i salongen, på teaterscenen.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet