Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Allt man inte får

Malin Axelsson i   Malin Axelsson i "Dirty Dancing". Foto: SARA SANDIN

    En skådespelerska som lämnar scenen för att gå på toa och återvänder för att avsluta föreställningen - så har man sett det med!

Malin Axelssons solo Dirty Dancing är en katalog över allt en skådespelerska normalt inte får. Hon vänder publiken ryggen, läser innantill från papper fäst på den ljusa källarväggen, föreläser direkt från manus, hark-lar sig rejält och spottar loskan i en vit mugg på en piedestal. En timme behöver hon för att bekräfta att något har hänt inom teatern.

Utan synbar ansträngning får Malin Axelsson "normal" teater att framstå som (köns)bunden. Hon varvar sekvenser ur Hollywoodfilmen Dirty Dancing med sin egen filmade styrketräning, vars syfte är att "bygga om" den bylsiga kroppen i mörkblått träningsställ.

 

    I filmen sveper Jimmy med sig familjeflickan upp på scen med repliken: "Baby ska inte sitta i ett hörn." Malin Axelsson tar sig ur hörnan av egen kraft. Vem placerade henne där? Varför dignar tjejer under tyngden av den evinnerliga kroppen? Vem trycker in henne bland oljemålningar av gamla gubbar? Den udda konstnären behövs verkligen. Men bara en!

I sitt ointresse för att "agera" påminner Malin Axelsson om Kristina Lugn. Men genren är en annan. På Teater Scenario ställs en fjäderlätt satirisk prosa på scen i en föreställning som inte liknar någon annan.

Som inte ställer sig in, som ändå är djupt personlig. Och värd att se.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet