Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Mardrömmen anfaller

Mona (Daniela Svensson) föds ur röret.   Mona (Daniela Svensson) föds ur röret.

    När spelet väl är över är scen såväl som skådespelare nedsmetade med ungefär lika delar gröt och teaterblod. Gröten har vartefter hämtats ur en skolmatsalsstor kantin, blodet kommer via den plåttrumma personerna ramlar ner från, in på scenen. Någonstans ovanför ligger blodberget, det helvete de tvingas bestiga varje natt för att vakna i scenens mardröm.

Mathias Boström har tidigare skrivit en roman, Ulrika Hand (1996), men debuterar nu som dramatiker med den poetiska och i alla fall delvis suggestiva pjäsen Blodberget. Det mardrömsrike personerna varje natt möts i är givetvis en plats för upprepning, ett bokstavligt helvete där vardagens förtret blandas med skoltidens meningslösa dis-

ciplin.

 

    Helmer ( Pierre Wetter) undervisar i lydnad med pekpinnen, Mona ( Daniela Svensson) vill slippa lämna drömmen ensam, Jasmine ( Lena Mossegård) har problem med sin kropp, och så vidare. Nikanor Teratologens Apsefiston åkallas och citeras, alltmedan ensemblen kryper, klänger och klagar.

Pjäsen låter sig inte motståndslöst kategoriseras, men bland referenserna finns såväl Pär Lagerkvists dramatik, Brukshyttans Teatermaskinen och teoretiker som Grotowski. Blodberget är mer än en vilja att avvika från den välbekanta och konventionella scenkonsten.

Såväl text som Staffan Roos välfunna regi håller textens poetiska kvalitet ovan blodgrötssörjan och det är framför allt i Boströms egenartade dialoger som någonting annorlunda uppstår.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet