Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

I snällaste laget

Gerhard Hoberstorfer och Linda Källgren i   Gerhard Hoberstorfer och Linda Källgren i "Fröken Julie". Foto: ANNA ERIKSSON

    Det är nåt med Strindberg. Nåt med att hans passionerade gestalter inte håller för helkvällsdramatikens betänksamma genomlysningar.

Deras nervösa ömtålighet är gjord för enaktarens snabba förbränning. En kväll av ödesmättad självprövning skulle tänja ut dem till otydlighet.

Så inte undra på att Fröken Julie hör till hans mest givna framgångar. Brånad mot brånad i midsommartid. Överklass mot underklass. Maktkamp mellan könen. Hon faller mjukt. Han står starkt. Och inte mycket tal är det om saken. På 90 infernaliska minuter.

Regin ( Ekman) packar ödesmättnaden väl i de minuterna.

Även om det sker lite för elegant. Svetten och svordomarna från pjäsens klasskampsnivå har det nådeligt blundats för i den här föreställningen.

Men desto hetsigare jobbas det i förödmjukelsernas djupa schakt. Lakej Jean ( Hoberstorfer) drömmer hämnddrömmar om att nedlägga Julie ( Källgren) och så klättra uppåt via en som låter sig dras nedåt. Och som vanligt ska Kristin ( Rase) sopa upp överblivet dramatiskt stoff efter de hetlevrade.

Och visst. Det är fortfarande en pjäs som får hjärtat att slå extra slag. Nu också för den sorgset björksusande dekoren ( Bonander-Looft).

Ändå dröjer en ton av blomstermåleri över föreställningen.

Varför?

 

Jag tror det beror på bristande nyanser mellan pjäsens lust och vrede. Även mellan de inre osäkerheter som också var Strindbergs. Hans inte alltid så tydliga sociala och politiska ställningstaganden. Hans missnöjen som dock lätt låter sig formuleras på olika agitatoriska vis.

Här är utsagan dock i snällaste laget. Nästan som om man vore förflyttad till nåt genant hörn av ett borgerligt drama.

Och aldrig kom ut därifrån.

Men det är kanske enaktarens eviga dilemma?

Teater

FRÖKEN JULIE

av August Strindberg

Regi: Stefan Ekman

Scenografi/Kostym: Ann Bonander-Looft

I rollerna: Gerhard Hoberstorfer, Linda Källgren, Ann-Sofie

Rase

Scen: Strindbergs Intima Teater (vid Norra Bantorget)Speltid: 1 tim 30 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet