Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Medan bomberna faller

    Medan inbördeskriget går mot den slutliga katastrofen i det centraleuropeiska landet går fyra kvinnor omkring i ett rum och talar om Toy Story, Prada och chilivodka. Abi Morgans pjäs Splendour, på svenska Skitfin, skildrar en fotograf utsänd att ordna bilder på Generalen, en av de mer kända krigsförbrytarna.

Tillsammans med sin opålitlige tolk möter hon blott generalens fru Micheleine och hennes väninna, vilka båda söker dölja sina tragedier och upprätthålla stoltheten med mascara, minnen och skvaller. Samma scen tas om och om, allt snabbare och med allt mer drastiska förkortningar, som faller själva pjäsen sönder i takt med de annalkande bombkrevaderna. Också personernas öden avslöjas bit för bit, där varje minne är en imploderande miniatyrbomb som reflekterar den stora katastrofen.

Regissör Kajsa Isakson, som uppmärksammades för sitt arbete med Teater Salieri för några år sedan, vet att rytmisera och orkestrera repliker, gester och scenerier. Balansen mellan det politiska och det privata är här avsevärt bättre än hos Teater Nova som i höstas spelade Abi Morgans Ömsinne på Boulevardteatern.

Tillsammans med ensemblens säkra spel gör Darling Desperados denna gång inte bara skäl för sitt namn, hela den dramatiska konstellationen ger också publiken nittio minuter av vad som brukar kallas angelägen teater.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet