Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Fröken Julie tar till flaskan

    Uniformsmössa och ridpiska är emblem för Skillinge Teaters Frk. Julie. Associationerna går till nazism och /eller erotiska perversioner. Men det stämmer inte riktigt med föreställningen i regi av Göran Stangertz.

Visserligen torkar sig Annika Kofoeds Julie mellan benen med en handduk efter midsommarnattens samlag med betjänten Jean, Torbjörn Lindström. Men förförelsen går snabbt, det slår inte precis gnistor mellan Kofoeds stramt provokativa Julie och Lindströms lite luggslitna Jean. Mest tycks det vara fyllan som ställer till det i kombination med midsommarnatten. Det sups rejält i den här föreställningen.

 

    Det som engagerar i Skillinges Frk. Julie (titeln signalerar att tiden lite lätt har uppdaterats från Strindbergs 1888 till 1920- talet) är snarare uppgörelsen efteråt, tillnyktrandet, turerna när texten får veckla ut sig och rollfigurerna blir mera än klichéer för varandra. När slutet närmar sig hukar Annika Kofoeds kortklippta Julie i beige byxdress på golvet i herrgårds-köket. Hon ska i väg, men hon är rädd som ett barn, vill inte åka hemifrån ensam. Jean måste med, Kristin också. Tillsammans ska de starta hotell i Schweiz! Nervöst upprepar hon Jeans stolta planer som hon just skrattade åt. Men Katarina Zells resoluta Kristin tänker inte låta sig dras med i dårskapen. Hon har sin gudstro och sitt klass-medvetande. Och slutet kan vi. Julie riktar barberarkniven mot sig själv och räddar pappa greven från det allra skamligaste: att se sin dotter gravid med betjänten.

 

    I Stangertz uppsättning känner vi i dubbel bemärkelse slutet. Här berättas handlingen i varje akt innan spelet går i gång på scenen. På våningen över herrgårdsköket finns logen där Art of Spectras tre dansare illuderar Julie, Jean och Kristin. Även självmordet spelas upp i förväg, ackompanjerad av fem musiker från Musique Scénique. Men ambitionen att förvandla Fröken Julie till ett allkonstverk sänker tempot och suger energin ur föreställningen.

Tove Ellefsen Lysander

Teater

FRK. JULIE

av Strindberg

Regi: Göran Stangertz

Musik: Björn Claesson

I rollerna: Annika Kofoed, Torbjörn Lindström, Katarina Zell

Scen: Skillinge TeaterSpeltid: 2 tim 20 min    

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet