Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Hit vill de alla

Örjan Ramberg filmas under repetitionerna av   Örjan Ramberg filmas under repetitionerna av "Den inbillade sjuke" av Mikael Sahlin. Foto: BENGT WANSELIUS

    När klockan närmar sig 19.00 och föreställningsstart på Dramatens olika scener får dokumentären om huset vid Nybroplan plötsligt en puls som liknar teaterns egen. Skådespelarna hastar genom korridorer, köar i kulisser, viskar, väntar på signal. Det finns en nervös brådska som går genom tv-rutan. Så tas första steget ut på scenen. Spelet har börjat!

Det första avsnittet av SVT:s dokumentärserie Dramaten - drömmarnas hus tyder på att filmarna Åsa Hamelius och Mikael Sahlin har fallit rätt tungt för Dramatens egen dröm om sig själv som störst, bäst och vackrast. Hit vill de alla. Martin Aliaga axlar rollen som skådespelaren med invandrarbakgrund som knackar på dörren och kräver sin plats. Drömrollen är Jean i Fröken Julie, drömregissör Thommy Berggren.

Hans resa från förorten till Nybroplan ramar in ett antal sekvenser som varvar teaterns högtidliga invigning 1908 med gamla storheter som får röst och bild ur arkiven. Filmarna har följt fyra föreställningar (serien filmades 2002-2003), gör blixtvisiter bland annat på marknadsavdelningen - och mitt i allt ska vi tittare försöka hinna smälta de tankar om skådespeleri som meddelas oss av Örjan Ramberg och Mikael Persbrandt.

Det är ett "grabbarnas hus" vi möter i första delen, med Gunnel Fred som en underbart chosefri och klok kontrast till alla manliga poser.

Den nytillträdde chefen Staffan Valdemar Holm verkar pressat konfronterad med de otroligt självsäkra skådespelarna som befolkar teatern. Det är lätt att få känslan av att här är det huset som styr även den som är satt till att styra.

Dramaten - drömmarnas hus är ingen tvättäkta dokumentär eftersom den lägger sig för nära sitt ämnes självbild. Men som ett stort upplagt, generöst reportage ska den bli intressant att följa.

Fotnot: Första avsnittet sänds i kväll i SVT 1 kl 21.15.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet