Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Absurt - det var väl inte meningen?

Lena Endre och Reine Brynolfsson i   Lena Endre och Reine Brynolfsson i "Love bombing". Foto: ROGER STENBERG

    Det är inte alldeles lätt att få grepp om Elverkets höstöppning Love bombing. Dramatenskådespelaren Jan Waldecrantz debut som dramatiker är en rätt flyhänt skriven relationspjäs med feelgood-slut. Det äkta paret Helena och Stefan på efterlängtad solsemester spelas snabbt och virtuost av scenrävarna Lena Endre och Reine Brynolfsson. Och situationer känns igen: hon vill tala ut, veta om hon är älskad: "Vår relation är som ett handelsbolag". Han hukar sig, längtar efter svensk varmkorv och vill helst bara sova. Att Stefan har orsak till oro framgår först när Helena i föreställningens andra del laddar för sanningsspelet "love bombing".

Stefans bolag är konkursmässigt, besparingarna har drabbats av djupdykningarna på börsen. Sånt händer, men Helena tycks inte ha en susning om sin samtid utan förolämpas som vore hon en artonhundratalshustru som menar att makens plikt är att underhålla henne ståndsmässigt livet ut.

I det äktenskap Jan Waldecrantz ställer på scen tycks Helenas underskrift inte någonsin ha behövts på ett enda papper. Det hela känns egendomligt otidsenligt, särskilt som Lena Endres Helena är en modern storstadskvinna med huvudet på skaft, iklädd senaste nytt från Stureplans dyraste boutique.

 

    Det som görs stämmer inte riktigt överens med det som sägs. Love bombing är en föreställning där man lägger sig och solar fullt påklädd. Som regissör och dramatiker tycks Jan Waldecrantz än dikteras av verklighetens logik, än av teaterns dramaturgiska konventioner. Lena Endres och Reine Brynolfssons spel är trovärdigt in i minsta detalj. Ändå har Love bombing en absurd prägel som inte är avsiktlig.

Tove Ellefsen Lysander

Teater

LOVE BOMBING

av Jan Waldecrantz

Regi: Jan Waldecrantz

I rollerna: Lena Endre, Reine

Brynolfsson

Scen: Dramaten/Elverket

Speltid: 1 t 25 min

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet