Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Trasigt på nytt

Claes Wahlin har sett ”Livets ABC” av Sonja Åkesson

Sonja Åkesson - spelas igen.   Sonja Åkesson - spelas igen. Foto: ROLF PETTERSON

   Bland Sonja Åkessons otryckta pjäser har regissör Kajsa Isakson och Teater Scenario hittat Livets ABC, en text för fyra skådespelare som lär ha varit tänkt för Dramaten med bland andra Allan Edwall och Margaretha Krook. Och när Isakson, bekant för sina rytmiska och fysiska uppsättningar med Teater Salieri, låter de korta replikerna studsa mellan rollerna på Psyk 5, Karolinska sjukhuset, några dagar i september 1970, så är vi ganska långt från vad som kunde ha åstadkommits av dåvarande nationalscenen.

 

   Här vägs ironin mot det mänskliga allvaret. Tidsmarkörerna hamnar inom citationstecken, på en gång distanserade och uppfordrande, den själsliga trasigheten som silar igenom dåtiden ligger kvar, liksom sönderslagen på ett nytt vis. Med ett slags militärdisciplin far ensemblen (där Clara Norman sticker ut med sina tonträffar) runt i det dekorerade rummet anno 1970, låter kropparna stöta samman med samma kraft som orden.

 

   Rytmen är god, men den riskerar emellanåt att tränga sig före orden, vilka å andra sidan lever det vitala liv som Åkessons ord brukar. Dessutom blir vi påminda om en tradition av scenisk fantasi, ofta med kvinnliga förtecken, som sakta men säkert tränger ut naturalismen från våra scener.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet