Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Verbal klackspark av bokstavlig boll

CLAES WAHLIN om Svennis som teater

   Det är ovanligt att vi verkligen behärskar andra språk än modersmålet. Den mellanmänskliga kommunikationen haltar som mest i just de situationer där den ena, eller båda, tror sig kunna det främmande språket. Om det dessutom handlar om flera främmande lingvistiska ordningar, ja, då finns det väl utrymme för både tragedi och komedi.

Nick Grossos pjäs a play in swedish english and italian, som Elverket stavar just så, utan kommatering och versaler, håller tragedin på avstånd med hjälp av komedin.

 

Det handlar om en viss svensk lagledare inom engelsk fotboll och dennes affärer med kvinnor bördiga från Italien och England, bland vilka finns en svenska som inledde sin karriär som väderpresentatör. Inga namn nämns i pjäsen, men med både bild och text skymtar i de exemplar av skvallerpressen som fungerar som avspark för flera av scenerna.

De verbala matcherna under spelet handlar oftast om att vinna poäng; men till skillnad från det slags spel som utförs med boll så verkar få här förlora, i varje fall inte om man mäter i karriär, pengar eller medial uppmärksamhet.

Det är väl också där någonstans som Grossos pjäs vill befinna sig, som en belysning av det moderna mediesamhället mekanismer, fjärran från meriter, moral eller medborgaranda.

Mick Gordon, som tidigare bland annat har regisserat en utmärkt pjäs av Harold Pinter på Strindbergs Intima Teater, har skapat ett litet för högljutt spel, som kanske skymmer mer än uppenbarar dessa mekanismer, även om det givetvis finns en poäng i att låta just medias överdrivna volymnivå och ständiga omtagningar avspeglas på scenen.

 

Det är likväl en bagatell, en välspelad situationskomedi där framför allt Ulf Fribergs lagom fåkunnige Coach, Claudia Sermbezis spotska Secretary och Anna Björks bimbo till Weather Girl utmärker sig. Huruvida historien egentligen gör någon reda för språkförbistringens konsekvenser förblir osäkert, men att fenomen som skvallerpressen kan leva på bristande kommunikation framgår med samma självklarhet som att bollen är rund.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet