Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Det dokumentära är inte nog

TOVE ELLEFSEN LYSANDER ser sval pjäs om våldtäkt

   Det är något särskilt med teater. Det räcker inte med att sätta ”sanningen” på scen. En rättegång där exakt samma frågor ställs som i verkligheten upprör ändå inte, skapar inget självklart engagemang hos åskådaren.

Teater är något annat och mer än de faktiska repliker som yttras i rättegången mot Samuel och Gustav som står anklagade för att sexuellt ha förgripit sig på Josefin, även analt och oralt, mot hennes vilja under natten till den... och så vidare.

 

För att det dokumentära ska bli teater måste sanningen stötas mot en form, som en gång oratoriet i Peter Weiss Rannsakningen.

Katarina Wennstams Flickan och skulden (finns i pocket) om behandlingen av sexualbrottsoffer är ett knytnävsslag mot en bristfällig och fördomsfull svensk rättvisa. Köp och läs!

Jörgen Hjerdts dramatisering lämnar mig däremot sval. Precis som svensk sexualbrottsjuridik prioriterar den formaliteter på bekostnad av själva kränkningen.

Dokumentära frågor från åklagare och försvarare av typen ”Stod du på alla fyra då?” eller ”Hur fick han in sin penis i din mun?” duggar tätt. Ändå blir innebörden i skeendet obegriplig.

 

På Lilla scenen skymtar övergreppen i stiliserad, koreograferad version genom fondväggen av räfflat glas. Regissören Åsa Kalmér försöker på alla upptänkliga sätt ge den dokumentära texten puls och form.

I en kort sekvens där de tolv skådespelarna – fem är praktikanter från Teaterhögskolan i Göteborg – berättar i munnen på varandra, anar man vad det här hade kunnat bli: tät, ångestdriven och blixtsnabb teater.

 

I stället blir det dokumentärteater med ganska anonymt ensemblespel, även om Lena B Eriksson har en närvaro som det slår gnistor om och Stina Rautelin visar sig vara en född komedienn.

Hennes demonstration av hur ett våldtäktsoffer kan ha blivit av med kläderna är ett under av ironi och visar att alla sätt att berätta är bra utom de tråkiga.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet