Aftonbladet
Dagens namn: Tryggve
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Det här blir nog succé

Mario Grut har sett ”Påklädaren” på Stockholms stadsteater

Johan Rabaeus och Sven Wollter bjuder på stort skådespeleri i ”Påklädaren”. Johan Rabaeus och Sven Wollter bjuder på stort skådespeleri i ”Påklädaren”. Foto: LESLEY LESLIE-SPINKS

   Vad är Påklädaren mer än Sven Wollters bråckoperation och en månadslångt försenad premiär?

Det är en tragikomisk vemodighet inlagd i en pjäs kring en föreställning av Shakespeares Kung Lear.

Det är också en hel del metakonst när teaterarbetare Wollter (aktören Sir John) vid sminkspegeln har tre timmars samtal med teaterarbetare Rabaeus (påklädaren Norman) om teater i allmänhet och Sir John i synnerhet.

Men mest är det en relationspjäs. Om Sir Johns relation till den scenkonstens megastjärna han tror sig vara. Om Normans sonliga förbindelse med den fadersfigur han ser i Sir John.

Och den ickekontakt Sir John har med såväl hustrun Lady Mary (Lindström) som Narren (Falk) och övrig mer eller mindre devot teaterpersonal.

Allt mycket välskrivet och gjort med saklig regi (Günther) och fantasifull dekor (Lundquist). Och naturligtvis storspelat i huvudrollerna.

Rabaeus är rikt levande i sin ödsliga och raljanta roll. Och Wollter är magnifik som Wollter.

 

   Ì´1;Men understundom kan den välgjorda teatern bli lite teatral.

Då pustas Sir Johns höga tankar om sin egen begåvning upp till det megalomaniska. Då måste Normans veka bindning till Den Store Aktören blomma ut i mer än antytt fjolleri. Och till slut kan inte Sir John bara tacka för kvällens lagarbete och gå hem. Han måste dö på scenen och dessutom svepas i Lears purpurröda kungamantel. Det är för mycket.

Men succé blir det nog. Vårt behov av stjärnskådespeleri är tydligen omättligt. Och här bjuds sån underhållning i dubbla mått. Av en alltid lika säkert artikulerande och gestikulerande Wollter. Av en formidabelt mångfacetterad Rabaeus.

De gör sevärd teater av nåt som annars ofta liknar ett mjällt stycke melodram.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet