Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Titta,de grälar

Sissela Kyles karaktär Claire har ofta nåt starkt i glaset.   Sissela Kyles karaktär Claire har ofta nåt starkt i glaset. Foto: MATS BÄCKER

    När Albee skriver om svarta (The Death Of Bessie Smith) är han mindre intresserad av deras villkor än av hur dåligt de vita mår av att se svarta behandlas illa.

När han skriver strindbergska familjedramer (Vem är rädd

för Virginia Woolf?) är han mindre intresserad av att dramats orsaker belyses än av att äktenskapsgrälen ekar formidabelt.

"Är pjäsen stötande? Det hoppas jag," säger han 1961. "Jag vill chockera - och roa och underhålla."

Den populistiska målsättningen är Albee trogen även här.

Med sedvanlig stilkänsla ställer relationsdramat Balansgång (1966) skandal mot muntration.

Julias fjärde äktenskap har just kraschat och nu flyttar hon hem till pappa Tobias och mamma Agnes. Och alkoholiserade moster Claire. Och Harry och Edna som kommit för att de är rädda för nåt okänt och inte vågar bo hemma.

Det är pjäsen. Och före slutet har förstås missförstånd växt till höga gräl och många lustiga enradingar levererats. Innan Harry och Edna flyttar hem till sitt igen.

Mot en mondänt effektiv dekor (Holm) ges akt 1 i expressfart ("Vad sa han?" "Och hon då?") och akt 2 på en nivå där veke Tobias (Bergqvist) och tyste Harry (Hirdwall) får möjlighet att stilla rå om varandra och nästan likna människor.

    Det gäller även för nyktra Edna (Lindström) och småningom stilla Agnes (Larsson). Bara Claire (Kyle) tillåts fylla sina whiskyglas och överspela. Och Julia (Helleday) whiskylöst skrika och gorma.

Kort sagt är jag inte säker på om inte Albee när han avhandlar livets villkor tycker de är mindre viktiga än att det stormar ordentligt när han visar upp dem.

Teater

BALANSGÅNG

Av Edward Albee

Övers: Sven Barthel

Regi: Björn Melander

Scenografi: Peter Holm

I rollerna: Kjell Bergqvist, Sofi Helleday, Ingvar Hirdwall,

Sissela Kyle, Chatarina Larsson, Marika Lindström

Scen: Stockholms stadsteater (Stora scenen)

Speltid: 2 tim 40 min.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet