Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Alltför trevlig djävul

Rikard Wolff.   Rikard Wolff. Foto: MATS BÄCKER

    "Konsten über alles"; det vore ett uttryck fler än skådespelaren och regissören Gustaf Gründgens skulle kunna nicka instämmande till, obeaktat om de verkat i Hitlers Tyskland eller Stalins Sovjetunionen.

Det är så lätt att fälla moraliska förkastelsedomar över individers agerande i svunna tider. Vi vet ju så mycket bättre och eftersom vi nu lever i en nymoralistisk tid utan risk för repressalier är det närmast ett påbud att markera vad som är rätt och riktigt.

Gustaf Gründgens skilde, till skillnad från senare tider, mellan kultur och civilisation.

 

    Det förra var den genom och av historien adlade tyska själen (Goethe, Schiller), det senare förknippades med kommers, småborgerlighet och förmodligen ideologi. Lucas Svenssons monolog för Rikard Wolff i rollen presenterar några olika facetter i Gründgens person, mannen som varken skämdes för att raskt byta ideologi eller för sin homosexualitet.

I ett hotellrum i Manila 1963 minns han i denna sin sista monolog betydelsebärande avsnitt ur sitt liv. Rikard Wolff växlar elegant från den självkäre över karriäristen till den ömklige, av engelska turister hunsade mannen.

 

    Efter några skickliga ljusklipp för många av Linus Fellbom, som här debuterar som regissör, finner föreställningen sin rytm. Inte minst när Wolff, efter att låtit Gründgens söka ärerädda sin ömklighet med manér från teatern, tappar sina sista masker, kommer rollfiguren oss nära.

Men det personliga adlas aldrig till den högre frågeställningen, konstens eventuella ansvar, vilket är synd. Förutsättningarna för såväl provokation som sympati finns ju. Djävulen borde, i vilken skepnad han än uppträder, veta att vilseleda oss.

Claes Wahlin

Teater

SYMPATI FÖR DJÄVULEN

av Lucas Svensson

Regi och scenografi: Linus Fellbom

I rollen: Rikard Wolff

Scen: Stockholms Stadsteater på Strindbergs Intima Teater

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet