Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Teater

Här blir inga barn gjorda

Lotta Tejle och Cecilia Frode i   Lotta Tejle och Cecilia Frode i "God morgon alla barn". Foto: OLA KJELBYE/SVT

    Repliker som får tittarna att ramla ur soffan är inte vardagsmat i SVT. I Jens Jonssons och Stina Sturessons God morgon alla barn fäller de patetiska figurerna den ena grodan efter den andra. Samhället Kroka lever upp till sitt namn, en världens avkrok, men också ett slags krok som inte kan undgå att fånga upp ett och annat från den stora världen.

Byns skola förbereder lucia och julavslutning. Rektorn är förälskad i lärarinnan Gun som är förälskad i kollegan Ove som hyser inte alldeles rena känslor för en av sina elever. Lägg därtill en bröllopsfixare med förkärlek för rosa och byns pizzabagare samt ett försök till feministiskt elevuppror just när skolinspektören är i antågande.

nnMen under denna såpade yta och scenografins lika softade som ironiskt fula sjuttiotalsretro ekar den stora världens uppfattning om det rätta, det sanna och det sköna. Är det inte ett slags erkännande att låta klassens tre färgade gossar agera pepparkaksgubbar i luciatåget? Och visst är det, som bröllopsfixaren och hennes kund konstaterar, synd om negrer som inte kan njuta brunkrämens variationsrikedom? Och den strikte skolinspektören som ratar tända ljus för gangsterrapp, finns där inte en logik i den politiska korrektheten för dagen enligt Skolverket?

 

    Med utsökta skådespelarinsatser, märk Lotta Tejles Gun, Claes Ljungmarks Ove, Magnus Kreppers pizzabagare eller Kajsa Angleflods Karin och Anki Larssons Hillevi, möter vi ett samhälles tendenser i konkret mikroformat, ett slags lealöshet i själen som drabbar demokratins likaväl som kärlekens praktik.

Det mest uppenbara inflytandet är Roy Andersson, samma drastiska humor, samma träffande samhällskritik, men med ett uppfordrande tilltal som skulle kunna ha väckt debatt om inte tillståndet vore just så illa som God morgon alla barn framställer.

 

 

Claes Wahlin

Tv-teater

GOD MORGON ALLA BARN

av Stina Sturesson

Regi: Jens Jonsson

I rollerna: Lotta Tejle, Cecilia Frode, Reine Brynolfsson, Magnus Krepper, Claes Ljungmark, m fl

Scen: SVT 1 måndagar 20.00

Speltid: 3 x 1 tim

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet