Shakespeare för vår tid

Danskt drama med
vitalitet och humor

TEATER
Sonja Richter och Søren Sætter-Lassen i ”Richard III”.

Till förra årets bästa föreställning i Danmark utsågs Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard III på Det Konglige Teater, en uppsättning som belönade med Reumertpriset. Den har nu haft nypremiär och spelas till den 11 november och är, som det heter, värd en resa.

Allt sker på det Peter Brook en gång benämnde den tomma spelplatsen: med stolar längs de svarta väggarna där de båda släktträden, Lancasters och Yorks, är klottrade, rasar, skriker, förtvivlar och mördar en storartad ensemble i en expressiv spelstil som kan skrämma slag på vem som helst.

Huvudrollsinnehavaren Søren Sætter-Lassen, som fick en Reumert för bästa manliga skådespelare, gör en enastående prestation. Med en fräck grymhet kan han grimasera bakom ryggen sekunden efter ett av sina falskspel, charmen och ondskan spelar tandem i en prestation av högsta internationell klass.

I denna uppsättning kramas nya och oväntade betydelser ur hart när varje replik, krönikedramat får en tydlighet och en aktualitet med sällsynt kraft. Och dessutom är det helt enkelt roligt; en Shakespeare för vår tid.

Claes Wahlin

ARTIKELN HANDLAR OM