Smäktande om smekande sex

Långt från det kommersiellt prestationsinriktade sexet

Foto: NIKLAS MAUPOIX
Karin Hedin och Marall Nasiri i "Kött" på Backa Teater.
TEATER

En föreställning om sex för tonåringar, behövs verkligen det i dag? Det finns väl inget som tonåringar inte redan vet om samlag, könsdelar och lust? Anna Vnuk är enveten nog att utgå från motsatsen och efter att ha sett hennes Kött på Backa Teatern kan man bara ge henne alla rätt. Här kommer nämligen den rättframt hudnära upplysning som det kommersiellt, utseendefixerade och prestationsinriktade sexet saknar, därtill varmt och vänligt förpackad. Här kommer sex med runda hörn och klara besked och smått sensationellt, från en kvinnas tydliga vinkel!

Scenen är rosa och grå och det medelålders husbandet i rosa jeansjackor med kragen uppfälld spelar smäktande folkromantik. En stilla fördans med de sex unga dansarna börjar mjukt men följs av en galen pang på rödbetan-ekvilibrist i framtida klitorishantering. Väldigt skojigt och nej, inte alls pinsamt. Det blir för övrigt aldrig utmanande och pinsamt för Kött är helt igenom en cool och med fingret-på-pulsen föreställning som har hjärtat på rätta jämlika stället och den kommer att få ungdomar att trängas på Backa och också alla vuxna att bli lyckliga.

Inga trubbiga pekpinnar sticker fram någonstans utan det är med lätt handlag och en blandning av typiska tjej-tjej, kille-kille, tjej-kille situationer, längtanspoesi och musik, sång och doa-doa som föreställningen med sköna rörelser smeker in sitt budskap. Ett samlag beskrivs pedagogiskt och kamratligt steg för steg i bara ord. Och så Vnuks speciella blandning; pas-de-deux i klassiskt ren stil, hetsigare street-dans och de naturliga vardagliga stegen, gesterna och snabba bytena av riktning som blir till perspektiv och kommunicerande koreografi. De ungas vibrerande känsloliv får en bra motvikt i sångaren Kjell Wilhelmsens mer robusta insikt från vuxenlivet: jag sjunger om kärlek men trivs faktiskt bra för mig själv.

Anna Vnuk har bevisat det förr och hon gör det igen; med humor och uppriktighet kommer man långt, med känsla för mänskliga tillkortakommanden ännu längre.

FAKTA

TEATER

»Kött

av Anna Vnuk

Regi och koreografi: Anna Vnuk

Scenografi: Jenny Kronberg

I rollerna: David Fukamachi Regnfors, Anna Harling, Karin Hedin, Sören du Hoffmann, Alexander Salzberger, m fl

Scen: Backa teater

Speltid: 1 tim 5 min

ARTIKELN HANDLAR OM