Drottningens spännande uppdrag i ny film

Drottning Margrethe gör scenografi i ”Ehrengard”

Här får stjärnregissören Billie August kunglig assistans.

Drottning Margrethe av Danmark är nämligen scenograf på hans nya film som kommer att visas på Netflix.

”Ehrengard” får premiär på den världsomspännande streamingsajten 2023. Filmen är baserad på en roman av den danska författaren Karen Blixen, historien är hämtad från sagornas värld och innehåller både prinsar och prinsessor.

Bille August är ett stort namn i filmvärlden, han har bland annat vunnit en Oscar för ”Pelle Erövraren” och låg även bakom filmatiseringen av Ingmar Bergmans ”Den goda viljan”.

Bille August son Anders har skrivit manus till ”Ehrengard” och det är inte vem som helst som har anlitats som scenograf.

Drottning Margrethe och Billie August.
Drottning Margrethe och Billie August.

Drottningen började måla som barn

Den danska drottningen Margrethe, 81, kungens kusin, skapar nämligen filmmiljöerna till Karin Blixens berättelse.

– Hennes historier har alltid fascinerat mig, med de estetiska berättelserna, fantasin och de för mig bildframkallande världarna, och jag är otroligt glad över att få vara en del av projektet, säger drottningen i ett pressmeddelande.

Drottningen Margrethe började måla redan som liten.

– När jag började måla som barn var det inget märkvärdigt med det, för det fanns redan i familjen. Jag var medveten om att mormor, kronprinsessan Margaretha, hade varit målarinna liksom hennes syster som levde långt upp i åren i England, har drottningen tidigare sagt i en intervju med Dagens nyheter.

Hon berättade då att drottningens morfar, den svenska kungen Gustav VI Adolf, alltid uppmuntrade henne och även skaffade sig två av hennes teckningar till sin konstsamling.

Målar mest i akryl

Drottning Margrethe upptog målandet i 30-årsåldern och illustrerade då även ”Sagan om ringen” 1977 under pseudonymen Ingahild Grathmer. Hon har även haft många separatutställningar och målar numera mest i akryl.

– Jag är glad över att kunna introducera den här fantastiska historien om förförelse och begär till en global publik, säger regissören Bille August och tillägger att drottningen har skapat fantastiska teckningar som kommer att ligga till grund för scenografin.

Karen Blixen är en av Danmark mest älskade författare och föddes 1885. Hennes liv låg till grund för storfilmen ”Mitt Afrika” från 1985 med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna.

Karen Blixen vid Rockefeller Foundation Library 1959.
Karen Blixen vid Rockefeller Foundation Library 1959.

Gifte sig med en baron

Karen Dinesen gifte sig med den svenske baronen Bror von Blixen-Finecke 1914 och flyttade till Afrika. När Karen Blixen till slut var tvungen att ge upp sin kaffeplantage i Kenya 1931 kom hon hem till Danmark och bodde på gården Rungstedlund utanför Köpenhamn resten av sitt liv.

Hon visste inte riktigt hur hon skulle försörja sig, men hade alltid haft en talang för att berätta historier.

Karen Blixen debuterade 1934 med boken ”Gotiska berättelser” som blev en succé.

”Ehrengard” skrev Karen Blixen strax före sin död 1962 och beskrev den själv som en saga med mörka skuggor.

Kungligheter med konstnärliga talanger

 • Prins Eugen
  Kallades också Målarprinsen och var Gustav V:s bror. Gick i konstskola i Paris och hans mest berömda målningar, ”Det gamla slottet” hänger på Waldemarsudde, det som en gång var prinsens bostad.
 • Prinsessan Margaretha
  Gift med Gustav Adolf som så småningom skulle bli Sveriges kung. Blev uppmuntrad av prins Eugen att börja måla och vid sidan av fotografering och att anlägga trädgård var det måleri ett av hennes stora intressen.
 • Sigvard Bernadotte
  Son till prinsessan Margaretha. Han var utbildad vid Tekniska skolan och jobbade under kriget som konstnärlig ledare hos Georg Jensen. Erkänd formgivare som bland annat skapat mönstret Virrvarr, skålen Margrethe och termoskanna och bestick för Georg Jensen.
 • Prins Carl Philip
  Driver sen 2012 designföretaget Bernadotte & Kylberg tillsammans med Oscar Kylberg och har bland annat gjort inredningsdetaljer för Åhléns och har nyligen lanserat serien NJRD.
 • Prins Charles
  Drottning Elizabeths äldste son ställde ut sina målningar första gången 1977. Han målar landskap i akvarell och hans alster går för höga belopp även om han kallar sig själv för en ”entusiastisk amatör”.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE