Drottningens present: ”Ett grönt brittiskt täcke”

Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen nästa år.
Då vill hon ha ett grönt täcke över landet – planterat av undersåtarna.

Under sin rekordlånga tid som regent har drottning Elizabeth, 95, planterat totalt 1 500 nya träd över hela jorden. Det var därför ingen överraskning att kampanjen "Plantera ett träd" drogs igång för att fira hennes 70-årsjubileum.

Projektet "Drottningens gröna täcke" drog igång i all hemlighet redan i mars, i slutet av den officiella planteringssäsongen, när hon och initiativtagaren prins Charles, 72, träffades på slottet Windsors ägor. Då planterade hon och prinsen en bergek som start på kampanjen, skriver Daily Mail. Bergeken är känd för att vara långlivad och kan bli uppåt 22 meter hög.

Drottning Elizabeth och prins Charles visar prov på gröna fingrar.
Drottning Elizabeth och prins Charles visar prov på gröna fingrar.

Se hur täcket växer

Alla britter uppmanas nu att delta för att kunna planera var träden ska planteras. Scouter, flickgrupper, skolor, byar, städer, regioner och företag bjuds in att delta i kampanjen som officiellt startar i oktober i år och pågår in i nästa år.

I oktober ska det också gå att kunna se var träd planteras via en interaktiv karta på en ny webbsajt för att man ska se hur det gröna täcket växer.
Skogsstiftelsen Woodland Trust skänker tre miljoner trädplantor, bland annat till skolor.

Drottning Elizabeth älskar färg, här klädd i varmt rött.
Drottning Elizabeth älskar färg, här klädd i varmt rött.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Harry avslöjar privata detaljer från det förflutna

Prins Harry attackerar både sin pappa prins Charles och sin farmor drottning Elizabeth i en ny podd. Vi analyserar läget kring den brittiska kungafamiljen efter prinsens nya angrepp. Vi pratar även om Harrys nya projekt tillsammans med Oprah Winfrey. Det fokuserar på psykisk ohälsa och hur Harry kommer att dela med sig av sina privata trauman och sorger. Vi pratar också om hur prins Andrew straffats i hemlighet och hur det går för den omtalade thailändska kungen som tagits in för intensivvård på sjukhus.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE