Prinsparet ger ut bok om dyslexi

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia stöttar barn och unga

Prins Carl Philip har levt med läs- och skrivsvårigheter i hela sitt liv.
Skolgången var bitvis tuff och nu hjälper han andra drabbade tillsammans med prinsessan Sofia.
I ljudboken ”Älskade dyslexi” krossas många fördomar om dyslexi.

Linda Pira har läst in ljudboken ”Älskade dyslexi” som ges ut på initiativ av prins Carl Philip och prinsessan Sofia och deras stiftelse. Boken ges ut på Storytel.
Linda Pira har läst in ljudboken ”Älskade dyslexi” som ges ut på initiativ av prins Carl Philip och prinsessan Sofia och deras stiftelse. Boken ges ut på Storytel.

Prinsen var i tioårsåldern när han fick sin diagnos och det var först då han fick hjälp med läsning och stavning i skolan.

– Dyslexin gjorde att jag inte hann läsa och ta till mig information, vilket gjorde det svårt på proven. Att läsa högt var hemskt. Jag försökte lista ut vilket stycke jag skulle läsa, och hörde inte alls vad de andra sa. När kompisarna bläddrade, gjorde jag också det, har prinsen berättat för Svenska Dagbladet.

Det var först 2015 som prins Carl Philip började mer prata öppet om sin dyslexi. Då gick han och prinsessan Sofia ut med att dyslexi skulle bli ett stort fokusområde i deras arbete.

Prinsparet jobbar med frågor kring dyslexi och näthat genom Prinsparets Stiftelse.
Prinsparet jobbar med frågor kring dyslexi och näthat genom Prinsparets Stiftelse.

Slår hål på myter

Sedan dess har de jobbat för att öka förståelsen för läs- och skrivsvårigheter genom Prinsparets Stiftelse och projektet Dyslexialand.

Den 22 september släpps ljudboken ”Älskade dyslexi” på Storytel, den ges ut på initiativ av stiftelsen. I boken medverkar femton olika experter, forskare och dyslektiker som sprider kunskap och fakta om läs- och skrivsvårigheter. Tanken är att boken ska slå hål på många av de fördomar folk har om dyslektiker.

Boken är inläst av Linda Pira med förord av prins Carl Philip.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Förlorade titlar och hjärtekrossande kritik

Britterna rasar efter Netflixmiljonerna och Harry och Meghan kan komma att förlora sina sista titlar. Vi berättar allt om krishanteringen efter monsterdealen. Vi pratar även om prinsessan Sofia som öppet berättar om hur ledsen hon blir av jobbkritiken. Och så pratar vi om klädkoden som får drottningen och prinsessorna att välja vitt och svart från topp till tå.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE