I dag firar Victoria och Daniel tio år som gifta

Av: 

Jenny Alexandersson

Kronprinsessan Victorias bröllop

I dag har det gått tio år sedan kronprinsessan sa ja till sin Daniel i Storkyrkan.

Men minnet av den vackra dagen har inte bleknat.

Victoria och Daniels bröllop blev decenniets största kärleksfest.

Försommarvärmen låg som en mjuk matta över de galaklädda gästerna i Storkyrkan. De vita bröllopsprogrammen vajade som solfjädrar i salen, sidentyger frasade i kyrkbänkarna och juveler glittrade i strålkastarna. Ett svagt förväntansfullt sorl böljade över gästerna.

Storkyrkan var full till bristningsgränsen med kungligheter, familj och vänner när kronprinsessan Victoria klev in genom kyrkportarna. Svagt leende och med en kärleksfull hand på sin fars arm. Pampiga trumpeter fick gästerna att vända sig mot bruden som strålade.

Vid trappan upp till koret stod Daniel och väntade med prins Carl Philip som sällskap och stöd. Med ett avspänt leende kysste Victoria Daniels hand innan de sida vid sida vandrade den sista biten fram till altaret.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel utanför Storkyrkan efter vigseln.

Skapade en privat sfär

Den 19 juni 2010 blev kronprinsessan Victoria och Daniel man och hustru. Det var en historisk vigsel. Det var första gången som en svensk kvinnlig tronföljare gifte sig – därtill med en man av folket.

Daniel gick in i kyrkan som en Westling. Och kom ut som prins, hertig och riddare.

Förberedelserna var intensiva och startade efter att förlovningen blev officiell. Även om en kunglig vigsel är traditionstyngd så kunde Victoria och Daniel sätta sin egen prägel på ceremonin.

Det blev en riktig kärleksfest. Mitt i allt det pampiga lyckades Daniel och Victoria skapa en privat sfär. Stunder då de bara hade ögon för varandra.

Uppe på läktaren satt parets närmaste vänner från Stockholm, Ockelbo och världen. Tystnaden var kompakt när paret sa ja till varandra. Tårar torkades och digitalkameror halades fram i smyg. De visste så väl hur länge Victoria och Daniel fått vänta på den här dagen.

Framme vid altaret väntade ärkebiskopen Anders Wejryd med tre officianter. Daniel fick frågan först och svarade ja högt och tydligt. Victoria unnade sig någon sekunds paus innan hennes djupa och allvarsamma ja fyllde kyrkorummet.

Bröllopet den 19 juni 2010 blev en riktig kärleksfest.

Victorias favoritblommor

Då och då under ceremonin torkade Daniel bort tårar. Det gjorde även Victoria även om hon var mer samlad. Hela hennes sidenklädda person strålade av glädje och kärlek.

Björn Skifs och Agnes Carlsson sjöng ”When you tell the world you’re mine”, en specialskriven låt som uttryckte prins Daniels kärlek till Victoria.

Ute på kyrktrappan möttes de av jubel. En kyss. Två kyssar!

Victorias 12 adjutanter skyldrade med sina värjor när paret klev ner på den blå mattan och den väntande paradkaleschen. En halv miljon människor mötte paret under kortegevägen. Kronprinsessan kunde inte sluta le och både hon och Daniel vinkade till folk som samlats utmed avspärrningarna.

Vid slutet av kortegevägen klev Daniel och Victoria i den vackra Vasaorden, en kunglig slup som även användes vid kungaparets bröllop 1976. Örlogskapten Anders Hörnfeldt räckte över en vacker liten bukett med luktärt i lila och vitt. De är en av Victorias favoritblommor och fanns även med i hennes brudbukett.

Vid Logårdskajen möttes brudparet av jubel när de sakta vandrade upp mot Lejonbacken. Uppe på balkongavsatsen väntade bröllopsgästerna i sina färgglada klänningar och diadem som gnistrade i solen.

Daniel och Victoria möttes av en halv miljon människor utmed kortegevägen.

558 gäster till bords

– Tack. Tack för att ni har gett mig min prins.

Kronprinsessans ord for som mjuka kärleksfulla luftbomber över Lejonbacken när hon sakta och med eftertryck tackade alla svenskar för att de stöttat henne.

– Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss. Det är en enorm upplevelse. Det är den absolut största dagen hittills i mitt liv.

Efteråt fick Daniel och Victoria en liten stund för sig själva. De pustade ut och hämtade andan.

Men snart var festligheterna igång igen.

Bröllopsmiddagen hölls i den pampiga Rikssalen på Stockholms slott. 558 gäster fick sätta sig till bords under det vackra taket av svagt blåmålade moln på en sommarljus himmel. Bakom brudparet skymtade Rikssalens tronhimmel av blå sammet med stora svenska riksvapnet.

Borden var dekorerade med långa speglar, silverkandelabrar och blommor i milda rosa och vita nyanser. Där fanns luktärter, syren, rosor, pioner, liljekonvaljer och grön daggkåpa.

Daniel Westling och kronprinsessan lärde känna varandra under 2001. Här är de fångade på bild tillsammans i juli 2003.
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling växlar ringar vid vigselceremonin i Storkyrkan.

”Mitt hjärtas prinsessa”

På menyn stod skaldjur, fisk, kalv och jordgubbar från olika delar av Sverige. Bröllopstårtan var 3,30 meter hög och bestod av 11 våningar. Den smakade mandelmaräng, smultron och champagne.

Men det gästerna troligtvis minns bäst av den fantastiska middagen är prins Daniels tal till sin hustru.

– Kronprinsessan Victoria, prinsessan av Sverige, mitt hjärtas prinsessa.

Han berättade om Victorias romantiska sida. Hur hon inför en månadslång resa till Kina satt en hel natt och skrev små brev till honom. Ett brev för varje dag de skulle vara ifrån varandra. Han tackade kungaparet och sin egen familj för allt stöd och avslutade med en kärlekshyllning.

– Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag.

– Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar Dig så.

Kvart i nio på kvällen stal kungen en rosa ros från bordet, reste sig upp och kysste drottningens hand. Den 19 juni är ju även deras bröllopsdag.

– Jag tackar dig varmt för det stöd och den kärlek du visat mig, ännu ett år.

Han vände sig till sin dotter.

– Du är min älskade dotter. Ingen ska tro annat, än att min högsta önskan varit och är, att se dig glad och lycklig.

Hakade av släpet och dansade

Då var inget öga torrt. Inte heller när Daniels pappa Olle Westling talade om det sagolika i att mannen av folket gifter sig med Sveriges blivande drottning.

När tv-kamerorna stängts av började festen på allvar. Efter den obligatoriska bröllopsvalsen böljade slottsgolvet av dansande par. Och snart var det party på riktigt. Kronprinsessan hakade av det långa släpet från midjan och dansade ut till låten ”Fly me to the moon” av Bart Howard.

Strax efter klockan ett på natten klev Carola upp på scenen och sjöng ”Evighet” och när Roxette började spela jublade alla gäster, allra mest Victoria älskar deras musik.

Brudparet lämnade festen frampå småtimmarna. De smet iväg utan att ta adjö av gästerna och lämnade slottet i en bil som for genom en av kulvertarna under slottet. De var redan på väg till sin bröllopsresa.

Frampå morgonkvisten inspekterade en hovanställd de pampiga kristallkronorna under Vita havet. Dansen hade varit så häftig att man ville vara säker på att allt hade hållit utan kras.

Solen hade redan gått upp och Stockholms gator var tomma efter en lång och härlig natt.

Kronprinsessan Victoria hakade av det långa släpet från midjan och dansade ut till låten ”Fly me to the moon” av Bart Howard.

Prins Daniels tal

Your Majesties
Your Imperial Highness
Your Royal Highnesses
Excellences
Ladies and gentlemen
Dear family and friends
Dear Victoria

Crown Princess Victoria, Princess of Sweden, Princess of my heart.

För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok.

Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon.
De här åren med dig Victoria har flugit förbi, har varit de bästa i mitt liv.

There have been times when Victorias official duties have separated us. Often taken her to faraway countries and continents. I will never forget some years ago when she left for one of her many trips, this time to China.

We were going to be apart for a whole month. The night before she left, she got home late after an official engagement, and she had many preparations to make before the long month of duties ahead. Instead of getting some valuable sleep, she stayed up the whole night writing.
In the morning after she had gone I found a box. And in that box I found 30 beautiful letters addressed to me. One for every day she would be away.
This romantic gesture is typical of you Victoria. It says everything about the loving person you are.

Once upon a time the young man was, perhaps not a frog, in the beginning of the fairytale, as in the story first told by the Grimm-brothers. But he was certainly not a prince.
The first kiss did not change that.

Prins Daniel håller tal.

His transformation was not possible without the support of the wise King and Queen, who had ruled the Kingdom for many years, and who were full of wisdom, experience and had good hearts.
They knew what was best and guided the young couple with a gentle hand, generously sharing all their valuable experience.

Jag känner en stor tacksamhet gentemot Eders Majestäter, Kungen och Drottningen, för ert helhjärtade stöd, och för det sätt som Ni har välkomnat mig in i er familj. Mina tankar går givetvis också till min egen familj. Till min mor och min far, och min syster och hennes döttrar.

Mor och far, under hela min uppväxt har ni givit mig er villkorslösa kärlek. Ni har hjälpt mig med er klokhet, och ni har hjälpt mig att bygga en stark självkänsla och trygghet genom sunda värderingar som har väglett mig genom livet.

I dag, när vi färdades genom Stockholms gator, då möttes vi av en otrolig glädje och värme. Ett minne som vi kommer att bära med oss djupt inne i våra hjärtan, för alltid.

Under de år som Victoria och jag har haft tillsammans har jag känt ett stort stöd från människor som jag har mött. Det har varit väldigt viktigt för mig. Tack.

Jag känner en djup respekt inför de uppgifter som ligger framför mig. Det kommer utan tvekan att bli en stor utmaning. Jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som kommer att ställas på mig. Jag kommer göra mitt yttersta för att stödja min hustru, Sveriges Kronprinsessa, i Hennes viktiga gärning.

Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara Din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att Du ska förbli så lycklig som Du är i dag.

Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar Dig så.

Meny

  • Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom
  • Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris
  • och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås
  • Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky
  • Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad

Olle Westlings tal

”Vi blev väldigt glada den dag Du berättade att du träffat en flicka Du ville ta med Dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med!”

Kungens tal

”Jag är Din far. Du är min älskade dotter. Ingen ska tro annat, än att min högsta önskan varit och är, att se Dig glad och lycklig. Det har därför varit självklart för Din mor, Drottningen och mig, att Du – som varje människa i vårt land – fritt och utan påtryckningar skulle välja den till Din livskamrat, som Ditt hjärta bjuder”.

Kyssen

Klockan 16.26 stiger ett jubel över Gamla stan. Victoria och Daniel kysser varandra ute på kyrktrappan.

En av många kyssar denna historiska dag.

Kortegen

Kronprinsessparet åkte i Hovstallets paradkalesch genom Stockholm. Vägen från Storkyrkan till Vasamuseet var 6,8 km lång. Hästarnas selar var silverbeslagna och matchade vagnens silverbeslag. En halv miljon människor hade samlats utmed kortegevägen.

Kortegevägen genom Stockholm var nästan sju kilometer.

Båtfärden

Efter kortegen genom staden klev brudparet ombord på den kungliga slupen Vasaorden. De roddes i sakta mak över Strömmen till Kungliga slottet. De 18 roddarna höjde synkroniserat årorna mot skyn och ner i de solglittrande vågorna. Kanonerna på Kastellholmen och på fartyget Visborg sköt salut med 21 skott för att hylla kronprinsessparet.

Victorias tack till svenska folket

Kära vänner,

Jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins.

Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss.

Det är en enorm upplevelse, det är vår absolut största dag hittills i vårt liv. Att känn ert stöd betyder mer för oss än vad ni någonsin kan förstå.

Det är något otroligt.

Idag är en dag som vi kommer att bära med oss i våra hjärtan för resten av vårt liv.

Tack!


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Kronprinsessparet tio år som gifta

Den 19 juni firar kronprinsessan Victoria och prins Daniel tio år som gifta. Jenny och Sara spolar tillbaka tiden för att återupplever bröllopet och decenniets största kärleksfest. Med alla tillhörande detaljer från festerna i dagarna två, vigseln, dolda budskapet i diademet, talen, blomsterdekorationerna, låtvalen i kyrkan och den hemliga färden till bröllopsresan.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Rymlig shopperväska i minimalistisk design. Toteväska PINZA hos Åhlens. Beställ här!

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det sa bara klick” - Kungaparets kärlekshistoria

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victorias bröllop

Ockelbo

Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel

Stockholm

Hovet (Kungahuset)

MER OM KUNGLIGT

Nya kärleksbilderna på Victoria och Daniel – inför tioåriga bröllopsdagen

Societetsparet gifta – kronprinsessan Victoria gäst

Kronprinsessan Victoria - allt du behöver veta

Victoria bjuder in till rundvandring på slottet

”Det sa bara klick” - Kungaparets kärlekshistoria

Kungahusets hälsning inför nationaldagen

Kronprinsessan Victoria fick hemlig gåva på bröllopet

Kungen och drottningen – en kärlekshistoria

Här surrar prinsessan Estelle med lillebror Oscar bland Hagas bin

Äntligen fest på slottet!

Kronprinsessan och prins Daniel har covid-19

Victoria laddar för hösten i Rom

Här gör Chris O’Neill kunglig comeback – lyssnade på Lena Philipsson-hits med familjen

Prins Carl Philip - allt du behöver veta

Så firar kungafamiljen nationaldagen

Kronprinsessans största önskan på födelsedagen

Prinsessorna sågs igen efter ett och ett halvt år isär

Victoria och Daniel startar hösten i Italien

Här spelar Prins Daniel golf – med Armand Duplantis

Grattis, Victoria! – Så blir ovanliga firandet av kronprinsessan

Prins Gabriel firar tre år med tårta i trädgården

Victorias resa ställs in på grund av coronaläget

Här festar politikerna med kungligheterna

Kronprinsessans brev till alla nybakade studenter