Norska kungaparets känslosamma besök i Gjerdrum: ”Helt förfärligt”

Det norska kungaparet är på plats i jordskredsdrabbade Gjerdrum.

Kungen och drottningen var djupt berörda av tragedin efter att de mött drabbade på evakueringscentralen.

– Det är väldigt svårt att sätta ord på det som hänt, säger kung Harald.

Under söndagen anlände Norges kung Harald och drottning Sonja till Gjerdrum för att informeras om läget efter det omfattande jordskredet som hittills tagit sju människors liv och evakuerat över 1 000 personer.

– Jag blev väldigt berörd när vi körde in i Gjerdrum och såg alla facklor och människor som stod där och hälsade oss välkommen. Det var väldigt rörande, säger en känslosam drottning Sonja under en pressträff.

”Det här är helt förfärligt”

Kungaparet besökte Gjerdrum kyrka för att tända hus och mötte drabbade och evakuerade vid evakueringshotellet.

– Jag har problem med att finna ord för det som hänt, för det här är helt förfärligt. Vi har hört så starka berättelser från de som tvingade fly från sina hem och till och med drogs med när jordskredet inträffade. Allt var kaos och de visste inte vad som var upp och ner. Att de klarade sig är ett under, säger kung Harald.

Drottningen var nära tårar när hon beskrev mötet med de drabbade invånarna i den lilla kommunen med bara 7 000 invånare.

– Det är en stor medmänsklighet som genomsyrat allt vi mött i dag. Det är skakande vittnesmål, men alla är glada att de lever. Alla är förfärligt ledsna för grannar som de förlorat, säger drottningen.

”Vi står starka som folk”

Kungen och drottningen mötte även staben av insatsledare och räddningsmanskap som dygnet runt arbetar för att hitta saknade och överlevande. Kungaparet hyllade deras insatser.

– Vi har fått en mycket god inblick i det arbete som staben och räddningsarbetarna gör. Jag är mycket imponerad av deras goda insatser. Det är så viktigt att man har dessa aktörer som sluter upp när något sådant här sker, säger drottningen.

Drottningen uttryckte också sin stolthet och tacksamhet till Norges befolkning som kraftsamlar för att stötta de drabbade i Gjerdrum.

– Jag är imponerad över hela Norge som skänker kläder, förnödenheter och hjälper till. Alla är med. Det tycker jag tyder på en stor medmänsklighet och väldigt värmande och imponerande. Vi står starka som folk. Jag har i dag lärt mig att vi ska ta vara på det vi har här och nu, säger hon.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE