Snacksalig drottning firas under karantänen

Danmarks populära regent fyller 80 år i dag

Publicerad 2020-04-16

Hon föddes mitt under brinnande världskrig och älskades från första stund av sitt folk.
I dag fyller den frispråkiga drottning Margrethe 80 - och firas med en videohälsning från Europas kungafamiljer.

Egentligen skulle den här dagen vara en sådan som skulle skrivas in i de danska historieböckerna. Men det blev ingen galaföreställning med tur i häst och vagn, vinkningar till det danska folket från Amalienborgs balkong och ingen baluns på Fredensborg. Och det på grund av coronaviruset, skriver danska tidningen BT.

Drottningen har älskats av det danska folket ända sedan hon föddes. Mitt under brinnande världskrig fick danskarna äntligen något positivt att fokusera på.

I rask takt föddes sedan lillasystrarna Benedikte och Anne-Marie. De lärde sig snabbt att deras storasyster pratade både mycket och länge.

– Och jag har inte kunnat hålla käften sedan dess, säger drottningen i Jon Bloch Skippers intervjubok ”Tre systrar”.

Då, liksom nu, såg hon sig själv som den naturliga medelpunkten. En storsnackande medelpunkt, som inte skulle avbrytas.

Drottning Margrethes 80-årsfirande ser lite annorlunda ut än vad som var tänkt. De tre festdagarna har bytts ut mot ett lugnare uppvaktande på grund av coronakrisen.
Drottning Margrethes 80-årsfirande ser lite annorlunda ut än vad som var tänkt. De tre festdagarna har bytts ut mot ett lugnare uppvaktande på grund av coronakrisen.

En rejäl dos humor

Självförtroende har aldrig varit något problem. Hon beskrivs alltid som intelligent, slagfärdig, kvick i repliken och med en rejäl dos humor.

Den konstnärligt begåvade drottningen växte upp i en tid när kvinnor sällan hade någon högre utbildning och insisterade på att studera på universitetet där hon tog en filosofiexamen, studerade arkeologi och statskunskap.

Hon pratar fem språk flytande. Förutom danska också franska, tyska, engelska och svenska (mamma Ingrid kom ju från Sverige).

För 48 år sedan blev hon drottning Margrethe II, ett uppdrag som hon tagit seriöst och några tankar på att abdikera har hon inte, trots en stor canceroperation och fem knäoperationer. För flera år sedan slog hon fast att hon sitter kvar tills hon lägger näsan i vädret:

– Jag regerar tills jag trillar av pinn!

Tronen får vänta ännu en tid på kronprins Frederik och hans Mary.

De europeiska kungahusen skickade digitala hälsningar till drottning Margrethe.
De europeiska kungahusen skickade digitala hälsningar till drottning Margrethe.

Kungliga digitala hälsningar

Istället för att vara på plats i Köpenhamn för att fira sin kungliga kollega och släkting har Europas kungafamiljer skickat digitala hälsningar till Margrethe som satts ihop till en videohälsning som danska hovet publicerat.

– Vi skulle velat vara tillsammans med dig och firat din högtidsdag som vi har gjort så många gånger tidigare. Men på grund av omständigheterna så går det inte, säger svenska kungen till sin kusin.

Även norska kung Harald hälsar till Margrethe och drottning Sonja har tårar i ögonen när hon tackar drottning Margrethe för alla goda råd genom åren. Kung Willem Alexander och drottning Máxima av Nederländerna höjer en skål för drottningen.

Kronprinsessan Victoria med familj står utomhus på Haga slott och viftar med svenska och danska flaggor.

– Ers Majestät, kära tant Daisy. Vi skulle vilja gratulera dig på födelsedagen och vi hoppas att vårfåglarna sjunger särskilt för dig, säger kronprinsessan Victoria.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Kungliga tal och inställda firanden

I veckans avsnitt av Kungligt analyserar vi drottning Elizabeth och kung Carl Gustafs unika tal. Varför firar den engelska monarken födelsedagen två gånger per år? Vi pratar om de tre storslagna födelsedagsfiranden som inte blir av samt svarar på lyssnarfrågor.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE