Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Stora protester mot kungens lyxliv i Tyskland

Publicerad 2020-10-16

Thailands kung har bosatt sig på ett lyxhotell i Tyskland under coronakrisen.
Med sig har han sina 20 älskarinnor.
Nu protesterar politiker mot att kungen styr sitt land från Tyskland.

Sedan i våras har kung Maha Vajiralongkorn, 68, bott på exklusiva Grand Hotel Sonnenbichl i den kända skidorten Garmisch-Partenkirchen. Kungen fick tillstånd från de lokala myndigheterna att hyra hela hotellet trots coronarestriktioner.

Men hans vistelse i landet har väckt starka känslor. Under en utfrågning i tyska förbundsdagen fick utrikesminister Heiko Maas frågan varför tyska regeringen tolererar en sådan extremt ovanlig handling där ett utländskt statsöverhuvud bedriver politik på tysk mark.

– Vi har gjort klart att thailändsk politik inte ska skötas från tysk mark, svarade Maas och satte därmed ner foten mot kungen.

Har tagit över hotellet

Kung Maha Vajiralongkorn, som uppskattas vara god för över 200 miljarder kronor, är inte ensam på hotellet. Som sällskap har kungen sina livvakter, tjänare och 20 kvinnor som uppges vara hans älskarinnor. Allt som allt är det drygt 100 personer som tagit över fjärde våningen på hotellet. Men hustrun, drottning Suthida, bor inte tillsammans med sin make. Hon checkade istället in på ett lyxhotell i Schweiz.

Garmisch Partenkirchen ligger i Bayern och är den del av Tyskland som drabbats värst av corona. Därför är restriktionerna hårda för alla invånare.

Men den thailändska kungen har trotsat reglerna. Han har gjort utflykter till fots och till cykel och rört sig relativt fritt i alplandskapet. I mars rapporterade tyska medier att kungen bland annat besökte Hannover, Leipzig och Dresden.

Tiotusentals människor har demonstrerat i Bangkok och kräver reform av monarkin.

Går inte att tvinga honom

Lokala politiker i Garmisch Partenkirchen har försvarat hotellets specialtillstånd och menar att kungens sällskap utgör en "homogen grupp". Att kungen har diplomatisk status och åtalsimmunitet gör också att man inte kan tvinga honom till isolering.

I Thailand har protesterna mot kungen varit omfattande. De senaste månaderna har tiotusentals människor demonstrerat i Bangkok för att minska kungens makt och reformera monarkin. De vill även att premiärminister Prayuth Chan-Ocha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, avgår och att ny grundlag skrivs.

Men det innebär en stor risk att delta i protesterna. Förtal av kungafamiljen kan straffats med upp till 30 års fängelse.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Kampen för den kidnappade prinsessan

Den arabiska prinsessan hålls fortfarande fången, nu gör hennes vänner allt för att rädda henne. Drottning Silvia ställde experterna mot väggen under coronabesöket. Kommer Thailands kung sparkas ut ur Tyskland? Kritiken mot hans extravaganta lyxliv växer. Självklart diskuterar vi också det senaste kring Prins Harry och Meghan Markle. Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln