Hon kan bli Elizabeths högra hand

Hertiginnan Camilla blir en av drottningens närmaste

När drottning Elizabeth är sjuk måste minst fyra andra kungligheter ta över hennes arbetsuppgifter.

Eftersom prinsarna Harry och Andrew är ute i kylan kan det bli hertiginnan Camilla som får ta plats i den innersta kretsen.

Drottning Elizabeth måste vila i två veckor på grund av hälsoskäl. Att hon ställt in flera stora åtaganden har skapat en viss oro på Buckingham Palace.

Vem kan ta över drottningens uppdrag om hon blir så sjuk att hon inte klarar av att jobba?

I Storbritannien måste regenten bland annat godkänna lagförslag och utnämna domare i högsta domstolen. Om inte drottning Elizabeth har möjlighet att göra sitt jobb så måste det finnas fyra så kallade ställföreträdande riksföreståndare som kan kliva in i hennes ställe.

Drottning Elizabeth har beordrats två veckors vila på grund av vacklande hälsa.
Drottning Elizabeth har beordrats två veckors vila på grund av vacklande hälsa.

De är ute i kylan

Det är de närmaste i tronföljden som får axla uppdraget. Enda kravet är att de fyllt 18 år och är arbetande kungligheter.

I dagens läge är det prins Charles, prins William, prins Harry och prins Andrew.

Men eftersom varken Harry eller Andrew är arbetande kungligheter längre skapar det en del huvudbry på slottet.

Prins Harry har ju avsagt sig allt kungligt arbete och bor numera i Kalifornien i USA. Och drottningen föste ut prins Andrew i kylan på grund av hans kopplingar till den sexbrottsdömde Jeffrey Epstein.

Nu uppger källor till brittiska medier att hovet förbereder prins Charles fru, hertiginnan Camilla, på att ta en sådan roll.

Kungafamiljen på balkongen vid Buckingham Palace vid Trooping the colours.
Kungafamiljen på balkongen vid Buckingham Palace vid Trooping the colours.

Inte ett populärt alternativ

Camilla är inte med i tronföljden, men det är fullt möjligt för en monark att utse en ingift medlem i kungafamiljen till en sådan uppgift. Det gjorde till exempel drottning Margrethe av Danmark med sin svärdotter kronprinsessan Mary 2019.

Mary fick underteckna det formella dokumentet vid en högtidlig ceremoni på Amalienborg, inför drottningen, statsministern och kronprins Frederik.

– De kan även gå längre ner i tronföljden och addera prinsessorna Beatrice eller Eugenie till listan. Eller lägga till prinsessan Anne eller prins Edward, säger Craig Prescott, konstitutionell expert vid Bangor University till Daily Mail.

Men det är ett alternativ som inte anses vara lika populärt. Hertiginnan Camilla fick kämpa länge med att vinna folkets popularitet efter den omtalade otrohetshistorien med prins Charles. Men i dag är hon både omtyckt och populär bland britterna.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE