Monarkerna ställer in allt kungligt firande

Tre kungliga födelsedagar firas i ensamhet

Tjusiga galamiddagar med kungliga gäster från hela Europa.
Pampiga parader och skönsång under sovrumsfönstret.
Nu tvingas tre av Europas regenter ställa in sina storslagna födelsedagsfiranden.

Nästa vecka fyller drottning Margrethe 80 år och det skulle ha firats med buller och bång. I tre dagar skulle danska slottet fyllas av celebra och kungliga gäster.

Danska hovet hade planerat för två stora festliga galamiddagar, en på onsdag nästa vecka med kungliga gäster från hela Europa och en tjusig privat middag med dans på Fredensborgs slott på själva födelsedagen den 16 april.

Dessutom var hela kungafamiljen bjuden på en festlig galaföreställning på Det Kongelige Teater som också skulle ha direktsänds i dansk tv.

Allt firande ställs nu in.

Till och med den traditionella födelsedagssången under drottningens sovrumsfönster på Fredenborgs slott. Varje år samlas familjen och de kungliga gästerna för att hurra och sjunga för drottningen tidigt på morgonkvisten. Då brukar Margrethe sticka ut huvudet, ofta med morgonruffs, för att tacka sina nära och kära.

Kungen får fira utan uppvaktning

– Aldrig tidigare har tre så stora kungliga fester behövts ställas in samtidigt. Det har aldrig gjorts tidigare som sittande monarker, säger hovexperten Sara Ericsson.

Kungens födelsedag på Valborgsmässoafton kommer inte se ut som vanligt på grund av coronakrisen.
Kungens födelsedag på Valborgsmässoafton kommer inte se ut som vanligt på grund av coronakrisen.

Coronakrisen har även påverkat kungens födelsedagsfirande. Den traditionella uppvaktningen på borggården den 30 april kommer inte att se ut som vanligt. Det blir ingen folksamling, ingen musikuppvaktning och inga barn som får komma fram och gratta och lämna blommor. Hela det populära evenemanget kan komma att sällas in helt, precis som kronprinsessan Victorias namnsdag i mars.

Kungaparet är isolerade på Stenhammars slott utanför Flen och träffar varken sina barn eller barnbarn. De jobbmöten som kungen deltar i sker digitalt.

Ett annat födelsedagsbarn som verkligen tillhör riskgruppen är drottning Elizabeth. Den 21 april fyller hon 94 år, men så mycket firande blir det inte för Europas äldsta regent.

Stor besvikelse för drottningen

Drottningen är i isolering på Windsor Castle tillsammans med sin man prins Philip. Även hon får klara sig utan barn och barnbarn på födelsedagen det här året.

Varje år firas drottning Elizabeth med en parad, Trooping the Colour, vid Buckingham Palace.
Varje år firas drottning Elizabeth med en parad, Trooping the Colour, vid Buckingham Palace.

Officiellt firas drottning Elizabeths födelsedag alltid i juni när vädret är trevligare och folk kan samlas vid Buckingham Palace för att se paraden Trooping the Colour utan att frysa. Det är en tradition som drottningen ärvt efter tidigare regenter. Den som fyller år under det kalla halvåret firas alltså alltid officiellt på våren eller sommaren.

Men i år blir det ingen parad. Brittiska hovet har meddelat att man ser över firandet för att hitta alternativ, men det mest troliga är att hela evenemanget ställs in.

En stor besvikelse

– Alla tre monarkerna känner nog en rädsla inför pandemin eftersom de ingår i riskgruppen. Det är ju särskilt tråkigt för drottning Margrethe som planerat att fira stort i tre dagar. Hon känner nog sorg inför att det inte kan genomföras, men har absolut respekt för situationen och att behöva ställa in. Precis som vår kung sa i sitt tal så kommer ju firanden åter, men en sådan speciell födelsedag som en åttioårsdag kommer ju inte i repris, säger Sara Ericsson.

Drottningen kommer troligtvis även att missa Royal Ascot för första gången under sin 68 år långa regenttid. Aldrig någonsin tidigare har hon missat det fem dagar långa hästsporteventet som brukar hållas i juni varje år.

Det är såklart en stor besvikelse för den hästtokiga monarken.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Kungliga tal och inställda firanden

I veckans avsnitt av Kungligt analyserar vi drottning Elizabeth och kung Carl Gustafs unika tal. Varför firar den engelska monarken födelsedagen två gånger per år? Vi pratar om de tre storslagna födelsedagsfiranden som inte blir av samt svarar på lyssnarfrågor.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE