Kungen i ”Värvet”: Jag kände mig som en säl

Kung Carl XVI Gustaf inleder sin födelsedagsvecka med att vara med i en podd.

I en lång intervju i ”Värvet” berättar han om sitt 50-åriga liv som regent, sina favoritchips och hur det är att vara känd.

– Det är jättejobbigt, säger han.

På Valborgsmässoafton fyller vår kung Carl XVI Gustaf 75 år. Och den blivande 75-åringen startade sin födelsedagsvecka med att vara med i podcasten Värvet.

I en lång och öppenhjärtig intervju på Stockholms slott sitter han ner med poddens programledare Kristoffer Triumf och berättar om sitt snart 50-åriga liv som landets regent.

– Jag har ju passerat pensionsåldern för längesen, men har inte trappat ner på verksamheten. Men nu har det under pandemin varit det lugnaste året någonsin. Det har varit skönt att fundera på vad man har gjort och skulle vilja göra i framtiden, säger han.

Kung Carl XVI Gustaf. (Arkivbild)
Kung Carl XVI Gustaf. (Arkivbild)

”Jag kände mig som en säl”

Hans majestät konungen säger att han älskar sitt jobb som ger honom möjligheten att hänga med i utvecklingen och lära sig nya saker. Men han medger också att det finns nackdelar. På frågan hur det är att som kungen alltid ha ögonen på sig vart han än går svarar kungen:

– Det är jättejobbigt, det tär. Men jag är ju inte den enda. Alla företagsledare och politiker som har samma ansvar borde känna samma sak, säger han.

För att tanka energi går han promenader, går ut i skogen eller åker båt på havet. Kungen berättar om en händelse på Gotska Sandön som han brukar besöka, om hur han låg helt ensam på en strand och njöt.

– Jag la mig i vattenbrynet och bara vilade ut. Det var underbart att ligga på denna fantastiska strand. Men då kom det några turister och frågade om de fick fotografera. Jag kände mig som en säl sådär som man skulle fram och fota och ha med sig hem och då sa jag faktiskt nej, säger han.

Tryffelchips en favorit

Kungen delar också med sig av mer privata detaljer om sitt liv. Som att hans favoritspel i kort är ett spel som heter ”Gurka” som påminner om bridge och vilken chipssmak som är hans favorit.

– Jo, jag upptäckte att det finns såna som smakar tryffel också. Det är fantastiskt gott, säger kungen, som också avslöjar att det finns tryffel i hans egen trädgård.

Vilka är ”du” med kungen?

– Det är nog mina barndomsvänner. De flesta säger kungen helt enkelt. Det var väldigt viktigt när jag precis hade tillträtt att få mig och min omgivning att förstå att nu är det såhär.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prinsessan Birgitta och romansen med superkändisen

Prinsessan Birgitta berättar öppenhjärtigt om förhållandet med en stor idrottsstjärna i en ny svensk dokumentär på SVT. Vi pratar om hur det kan vara att leva som hårt hållen prinsessa när en hel spännande värld lockar utanför slottsportarna. Vi diskuterar även prins Philips begravning och varför prins Harry dissade drottningens födelsedagsfirande. Vi pratar också om inkräktaren som tog sig hela vägen in till prins Andrews bostad.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE