Drottning Elizabeth fyller 96 år idag

Det blir ett lugnt firande för drottning Elizabeth på 96-årsdagen idag.

Men i sommar väntar en rekordstor födelsedagsfest med världsartister och parader i London när drottningen rekordfirar både födelsedag och 70 år på tronen.

Drottning Elizabeth firar alltid sin födelsedag två gånger. Den 21 april är hennes riktigt födelsedag, men det är i juni som det smäller till ordentligt. Då firas drottningen varje år med en av världens största militärparader, pompa och ståt.

Så har det varit i över 250 år. De dåvarande brittiska monarkerna som fyllde år på vinterhalvåret ville hellre möta folkets jubel när London är som vackrast på sommaren. Inte när regnet öste ner över huvudstaden.

Det här året blir firandet extra festligt eftersom det sammanfaller med drottningens jubileum, hon slår rekord och blir den regent som suttit längst på Storbritanniens tron med sina 70 regentår. Festen väntas bli den allra dyraste i landets historia.

Londons gator kommer att fyllas av parader och drottningen firas med en gigantisk festkonsert vid Buckingham Palace, flera utställningar, blomsterhav och en stor galopptävling.

Drottning Elizabeth fyller 96 år den 21 april.
Drottning Elizabeth fyller 96 år den 21 april.

Träffade Harry och Meghan

Igår anlände drottning Elizabeth med helikopter till Sandringham där prins Philips tillbringade de sista åren i sitt liv. Han bodde på Wood Farm, ett lite enklare hus med fem sovrum som har varit en favoritbostad för många i familjen Windsor genom åren. Här ska Elizabeth fira sin födelsedag helt privat med bara den närmaste familjen.

Drottningens barnbarn prins William och hans fru Catherine publicerade en grattishälsning till drottning Elizabeth på Instagram:

”Vi önskar Hennes Majestät drottningen en väldigt fin födelsedag på 96-årsdagen i dag. Hon är en inspiration för väldigt många i Storbritannien, Samväldet och i världen. Det är ett väldigt speciellt tillfälle att fira detta platinajubileumsår”.

Även prins Charles och Camilla publicerade vackra bilder på drottningen på Instagram idag.

Prins Harry och Meghan träffade drottningen för några dagar sedan. De stannade en dag i London för att dricka te med Elizabeth innan de fortsatte till sporttävlingen Invictus Games i Haag i Nederländerna.

Brittiska kungafamiljen står samlad på balkongen till Buckingham Palace på drottning Elizabeths födelsedag för några år sedan.
Brittiska kungafamiljen står samlad på balkongen till Buckingham Palace på drottning Elizabeths födelsedag för några år sedan.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE