Så räddades drottningens okända släktingar från Östtyskland

En skenförlovning och politiska kontakter var vad som krävdes för att få ut drottning Silvias okända släktingar från Östtyskland.

Bakom flykten stod hjälparbetaren Carl-Gustaf Svingel – med kontakter in i svenska kungahuset.

– Jag var lite i bakgrunden, men hjälpte finansiellt, berättar drottningen i en ny bok.

Gränsen mellan Öst- och Västtyskland var i stort sett omöjlig att korsa under Kalla kriget. Murar och beväpnade vakter hindrade effektivt människor från att fly från DDR.

Tusentals människor lyckades ändå ta sig över gränsen – ofta med hjälp av människosmugglare.

Några av dem som lyckades lämna Östtyskland hette Sommerlath i efternamn.

Fram tills i dag har drottning Silvias tyska släktingar, förutom de allra närmaste familjemedlemmarna, varit relativt anonyma för de flesta.

En nyckelperson i aktionen för att få ut delar av familjen Sommerlath var Carl-Gustaf Svingel.

Svingel var lång, ståtlig och kunde föra sig i de fina salongerna. Det skvallrades om att han var en oäkta son till Gustaf V, men det har aldrig bekräftats. Svingels charm och belevade sätt gav honom många viktiga kontakter bland tyska politiker. Som svensk hjälparbetare i Västtyskland och med diplomatplåtar på sin bil kunde han lätt ta sig mellan öst och väst.

Carl-Gustaf Svingel fick en kungamedalj för sina insatser under Berlinmurens tid. Han hjälpte även en av drottning Silvias släktingar att komma ut ur DDR. I den nya boken berättar drottningen för första gången offentligt om sin östtyska familj. Bilden är från 1991 i Svenska kyrkan i Berlin då även den unga kronprinsessan Victoria deltog i besöket.
Carl-Gustaf Svingel fick en kungamedalj för sina insatser under Berlinmurens tid. Han hjälpte även en av drottning Silvias släktingar att komma ut ur DDR. I den nya boken berättar drottningen för första gången offentligt om sin östtyska familj. Bilden är från 1991 i Svenska kyrkan i Berlin då även den unga kronprinsessan Victoria deltog i besöket.
Carl-Gustaf Svingels vilohem för äldre, Haus Victoria, blev en viktig neutral mötesplats för makthavare från öst och väst. I källaren fick flyktingar från DDR bo tills de hittade en ny tillvaro i väst.
Carl-Gustaf Svingels vilohem för äldre, Haus Victoria, blev en viktig neutral mötesplats för makthavare från öst och väst. I källaren fick flyktingar från DDR bo tills de hittade en ny tillvaro i väst.

Stora summor betaldes för östtyskar

Svingel var föreståndare för vilohemmet Haus Victoria. Men huset på Winkler Strasse var även en mötesplats för mäktiga män och politiker på hög nivå. Carl-Gustaf Svingel var bekant med både Willy Brandt, Herbert Wehner och den österrikiske politikern Bruno Kreisky.

I många fall betalade Västtyskland stora summor för att få ut människor ur Östtyskland.

– Det normala var att människor köptes ut, berättade Svingel i en intervju innan han gick bort.

– Östtyskarna var måna om goda förbindelser med Sverige, så Silvias släktingar slapp vi betala för. Däremot kostade det att få dem på fötter här i väst.

Carl-Gustaf Svingel besökte Stockholm regelbundet. Han var alltid med vid den årliga adventskonserten tillsammans med kungafamiljen och varje år fick han julkort av drottning Silvia.

Men kopplingen mellan Svingel och kungafamiljen – och de insatser han gjorde för drottningens familj – har i alla år varit höljd i dunkel för utomstående.

Författaren och journalisten Ingrid Thörnqvist följer spåren i sin bok ”Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin”, Ekerlids Förlag. Där beskrivs sökandet efter Svingels koppling till drottningen. Ingrid Thörnqvist besöker Säpos och Stasis arkiv och letar bland dokument på bibliotek och i kyrkor i jakten efter sanningen.

Författaren och journalisten Ingrid Thörnqvist har skrivit boken  ”Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin”, Ekerlids Förlag. Där beskrivs sökandet efter Svingels koppling till drottningen.
Författaren och journalisten Ingrid Thörnqvist har skrivit boken ”Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin”, Ekerlids Förlag. Där beskrivs sökandet efter Svingels koppling till drottningen.

Familjen Sommerlath splittrades

Fram tonar en bild av en man som både ville, och inte ville, skylta med sina känningar inom kungafamiljen. Och det visar sig att Carl-Gustaf Svingels insatser för familjen Sommerlath var betydande.

– Han spelade en viktig roll för drottningens familj tack vare sina goda kontakter på båda sidor av järnridån. Men i hennes fall var DDR:s ledare lyhörda och angelägna om att ha bra relationer med Sverige. Svingel var också kurir och levererade förnödenheter och läkemedel till drottningens släktingar genom den lutherska kyrkan, berättar Ingrid Thörnqvist.

Precis som för många andra i Tyskland på den tiden splittrades familjen Sommerlath när muren byggdes under Kalla kriget och en del av släktingarna hamnade på den östra sidan. Många av dem var präster och teologer, ett skrå som DDR avskydde.

Drottning Silvias pappa Walther Sommerlath hade tre äldre systrar och två bröder.

Äldsta brodern Ernst var professor i teologi i Markkleeberg söder om Leipzig på den östra sidan. Han fick dottern Maria, gift Tannert, som alltså är drottningens kusin.

Arrangerade en skenförlovning

Marias son Ulrich Tannert lyckades ta sig över till Västberlin tack vare Carl-Gustaf Svingel. Svingel iscensatte en raffinerad plan där Ulrich skenförlovade sig med en ung kvinna i väst, Ulrike Probst.

Så snart de var förlovade lyckades Svingel få fram ett utresetillstånd och Ulrich kunde ta sig över gränsen och flytta till sin ”fästmö”.

Men han var inte den enda av drottningens släktingar som fick hjälp av Carl-Gustaf Svingel.

Cornelia Grude är syssling till drottningen, hennes pappa är kusin till Silvia.

När Cornelia födde barn kom sonen Alexander ut med navelsträngen runt halsen. Alexander fick hjärnskador och i öst fanns inte mycket hjälp eller rehabilitering att få.

Drottning Silvias föräldrar Alice och Walther Sommerlath ömmade för Cornelia och hennes familj. De bjöd in henne och sonen Alexander till sitt hem Heidelberg i Västtyskland, där de fick bo i några veckor samtidigt som Alexander fick vård.

– Tante Alice sov på en madrass på golvet för att vi skulle få plats, berättar Cornelia i boken.

Vid gränsövergången i Berlin stod amerikanska och sovjetiska stridsvagnar riktade mot varandra på vars sin sida av Friedrichstrasse. På högra bilden ser man muren byggas.
Vid gränsövergången i Berlin stod amerikanska och sovjetiska stridsvagnar riktade mot varandra på vars sin sida av Friedrichstrasse. På högra bilden ser man muren byggas.

”Jag hjälpte henne finansiellt”

Drottning Silvia engagerade sig också i sin sysslings situation. När Silvia var nygift med kungen bjöd hon in Cornelia och Alexander till Stockholm. Men det var omöjligt för Cornelia att resa utomlands och istället fick de flytta in hos Carl-Gustaf Svingel i Haus Victoria en tid samtidigt som Alexander fick sjukgymnastik.

Drottningen skickade över sin fysioterapeut till Västberlin för att se till att Alexander fick olika hjälpmedel.

– Det var otroligt mycket stöd vi fick. Drottningen skickade en specialstol som Alexander kunde använda för att öva upp sin balans. Vi hade aldrig sett något sådant. Det betydde så mycket, säger Cornelia i boken.

Drottningen berättar om den här tiden i boken.

– När Alexander låg på sjukhus bodde han hos mina föräldrar. Min far var aktiv när det gällde att stötta Cornelia. Jag var lite i bakgrunden, men hjälpte henne finansiellt.

Efter vistelsen i Haus Victoria var Cornelia och hennes son tvungna att resa hem till Östtyskland igen. Cornelia berättar att drottning Silvia rådde henne att försöka ta sig till väst permanent för att Alexander skulle få bättre vård.

Carl-Gustaf Svingel drog i sina kontakter. Som av en händelse fick Cornelias man ett jobberbjudande som kyrkomusiker i Hamburg. Familjen fick utresetillstånd och kunde ta sig över gränsen lagligt.

Berlinmuren föll 1989 och DDR är ett minne blott.
Berlinmuren föll 1989 och DDR är ett minne blott.

Drottningen köpte en bil

Drottningen skickade pengar till familjen så att de skulle ha råd att köpa sig en bil. Det gick allt bättre för Alexander som till slut fick eget boende och vård.

– Tack vare Carl-Gustaf Svingel och Silvia har han kunnat utvecklas mentalt, säger Cornelia i boken.

1985 beslutade man att stänga Haus Victoria. Det fanns inte pengar eller intresse för verksamheten längre. Dessutom anklagades Svingel för att ha kallat sig svensk generalkonsul och ambassadör och för att olagligt ha använt diplomatskyltar på sin bil.

Ingrid Thörnqvist upptäckte att svenska hovet gjorde en utbetalning den sista månaden som verksamheten var igång. 25 000 kronor betalades ut från en kunglig stiftelse.

1989 föll Berlingmuren och DDR var ett minne blott. När Ingrid Thörnqvist ställer frågor till drottningen om Carl-Gustaf Svingel svarar hon diplomatiskt och undvikande.

– Medlemmarna i kungafamiljen får inte lägga sig i eller kritisera andra länders politik. Det blir ofta en svår balansgång när man som drottningen vill påverka i viktiga frågor. Under vårt samtal var det tydligt att hon gärna ville sprida kunskap om hur förhållandena var för människor i det delade Tyskland, säger Ingrid Thörnqvist.

När Carl-Gustaf Svingel avled 1995 låg två kransar med blågula band intill kistan vid begravningen. Den ena var från kungafamiljen med orden ”En sista hälsning”. Den andra från familjen Sommerlath. På bandet stod ”Till vår vän”.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Trumps attack på Meghan i Vita huset

Donald Trump dissar Meghan på en presskonferens i Vita huset efter parets senaste kampanj. Rättegången mot brittiska tidningar verkar aldrig få ett slut och Meghan gör något oväntat drastiskt. Vi pratar även om drottning Silvia som debuterar i en podcast och får en fråga hon vägrar svara på. Dessutom får norska kungahuset återigen kritik för hur de hanterar corona.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE