Harry och Meghan fick både jubel och burop

Hertigparet gjorde storstilad entré i St Pauls katedral

När Harry och Meghan klev ur sin bil applåderade folkmassan utanför kyrkan.

Samtidigt hördes spridda burop i publiken.

Det var första gången som paret deltog i ett kungligt evenemang sedan de lämnade kungahuset förra året.

– Harry och Meghan skapar mycket känslor och britterna är delade, säger hovexperten Sara Ericsson.

Drottning Elizabeth var för trött och svag för att vara med vid den pampiga festgudstjänsten igår. Prins Charles och sonen prins William fick representera drottningen istället.

Men de som fick mest uppmärksamhet var nog Harry och Meghan som var tillbaka i London efter ett år av skandaler och rubriker bakom sig.

Relationen till resten av familjen är frostig efter att Meghan anklagat kungafamiljen för att vara rasistisk och hovet för känslokallt i en intervju med Oprah Winfrey.

Harry och Meghan deltog i sitt första kungliga evenemang sedan de lämnade kungahuset.
Harry och Meghan deltog i sitt första kungliga evenemang sedan de lämnade kungahuset.

Enligt källor till brittisk press har hovet känt en stor oro över att Harry och Meghan ska ta fokus från drottningens tronjubileum. Därför bestämde man att paret inte skulle få stå tillsammans med drottningen på Buckingham Palace balkong och vinka till folket under militärparaden Trooping the colour.

Det fick inte heller prins Andrew som nyligen anklagades för våldtäkt i en rättsprocess i USA.

– Harry och Meghan tar mycket fokus och man vill såklart undvika det. Men det är omöjligt, säger Sara Ericsson och menar att vad paret än gör så får de uppmärksamhet.

Harry och Meghan deltog i gudstjänsten i St Paul's Cathedral.
Harry och Meghan deltog i gudstjänsten i St Paul's Cathedral.

Meghan log stort mot folkmassan och klev elegant in genom kyrkoportarna hand i hand med Harry. Hon var klädd i en cremefärgad Dior-kappa och en elegant hatt.

Vid mitten av altargången släppte paret taget om varandra och gick på var sin sida av ett stort galler i golvet. Risken att fastna med klackarna är stor. Likadant gjorde flera andra kvinnliga gäster.

Beskrivs som nedgradering

Harry och Meghans placering i kyrkan beskrivs som en nedgradering i flera brittiska tidningar.

Prins Charles och Camilla samt prins William och Kate satt på första raden på vänster sida. Harry och Meghan som inte längre är arbetande kungligheter placerades på andra raden till höger. De satt bredvid prins Andrews döttrar prinsessorna Beatrice och Eugenie.

Men trots den minimerade kungliga statusen är drottningen mån om att Harry och Meghan ska känna sig hemma och välkomna i London. Enligt Daily Mail kommer hon att se de spännande hästtävlingarna vid Epsom Derby tillsammans med Harry och Meghan på tv i kväll.

Dessutom firar hon barnbarnsbarnet Lilibeth som fyller ett år idag. Det är första gången hon träffar Liliebeth som fått drottningens smeknamn.

Harry och Meghan mottogs med blandade känslor.
Harry och Meghan mottogs med blandade känslor.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE