Efter coronauttalandet: Prins Harry och Meghan bryter med brittisk press

Av: 

Erik Karlsson

Coronapandemin

Prins Harry sa i en podcast att coronaläget i Storbritannien är ”bättre än vad man kan tro när man följer vissa medier”.

De utpekade brittiska tabloiderna skrev om kritiken mot prinsen – och nu bryter Harry och Meghan helt kontakten med stora delar av den brittiska pressen.

– Den här policyn handlar inte om att undvika kritik, skriver paret i ett brev till redaktionerna.

Prins Harry och Meghan Markle lämnade officiellt det brittiska kungahuset den sista mars. Sedan dess har de följt följt utvecklingen av coronapandemin från sin karantän i hemmet i Malibu, Kalifornien.

Och när Harry ställde upp i podcasten ”Declassified” hyllade han det arbete som sjukvården hemma i Storbritannien gör men menade samtidigt att krisen överdrevs i viss media.

– Jag tycker det som händer, särskilt i Storbritannien, visar på det bästa hos mänskligheten och det visar att tillståndet är bättre än vad man kan tro om man följer visar delar av medierna.

”Sitter i sin herrgård i Malibu...”

Ett uttalande som fick skarp kritik.

– Jag tycker kommentarerna är skandalösa. Jag fattar inte vad Harry har för konflikt med media, journalisterna har gjort ett bra jobb med att ställa makten till svars, säger professor Karol Sikora, som lett antikroppstester i Storbritannien, till The Sun.

Tidigare chefredaktören för Mirror och välkände medieprofilen Piers Morgan håller inte heller igen.

”Att prins Harry sitter i sitt lyxhus i Hollywood och säger att media överdriver krisen i Storbritannien är föraktfullt. Det är media som avslöjar den riktiga omfattningen av krisen när dödstalen rusar och är högst i Europa”, skriver han på Twitter.

Prins Harry och Meghan.

Foto: AP

Rubriker och kritik som fick bägaren att rinna över för hertigen och hertiginnan av Sussex. I ett brev till de brittiska tabloiderna Mail, Sun, Mirror och Express, bryter Harry och Meghan kontakten med titlarna.

”Man kommer inte bekräfta några uppgifter och det kommer att vara noll samarbete. Det här gäller också för parets kommunikationsansvariga”, skriver parets pr-team i brevet, enligt BBC.

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har sett hur folk de känner – såväl som främlingar – fått sina liv helt förstörda helt utan anledning förutom att smaskigt skvaller ger mer intäkter”, fortsätter man.

”Inte erbjuda sig som valuta”

Paret trycker på att man kommer att fortsätta ställa upp för annan media och att det här inte handlar om att undvika kritik.

”Det paret inte kommer att göra är att erbjuda sig som valuta i en klick-ekonomi”, skriver man.

Ett besked som inte direkt tystade parets kritiker.

– Jag vill inte höra alls från de här två under det här kriget om allt de ska göra är att starta ett nytt krig med media som bara handlar om deras sårade känslor och deras ”är inte mitt liv hemskt här i mitt Malibu-lyxhus”. Seriöst, håll tyst, säger Piers Morgan i BBC:s morgonshow Good Morning Britain, enligt Daily Mail.

På fredag inleds en rättprocess mellan Meghan Markle och Associated Newspapers, ägaren av Mail on Sunday, där Meghan anklagar tidningen för att ha inkräktat på privatlivet efter att ha publicerat ett brev hon skickat till sin far. Rapportering som Meghan Markle anser legat bakom splittringen mellan henne och pappan, skriver Reuters.

 

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Snipp, snapp snut – så var sagan slut...

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Prins Harry

Brittiska kungahuset

Meghan Markle

Piers Morgan

Coronaviruset

Medier

MER OM KUNGLIGT

Meghan och Harry svartlistar tabloidpress

Meghan och Harry stämmer paparazzifotograf

Trump attackerade Harry och Meghan under pressmötet